Quantcast
Новини Пловдив » България » Пратиха доц. Мангъров на първа линия в битката с COVID-19
COVID-19 България Важно

Пратиха доц. Мангъров на първа линия в битката с COVID-19

Доц. Атанас Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети Инфекциозна болница в София.

„Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу COVID-19, говорих с доц. Мангъров и лично го помолих да се включи в битката срещу коронавируса и той се ангажира с лечението на пациенти в Инфекциозна болница.

Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки“, аргументира се той заради публичното признание на Мангъров, че не носи маска.

Доц. Мангъров е шеф на Детската клиника в Инфекциозна болница и публичен критик на противоепидемичните мерки.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19 става по негово желание.

„Сам поисках, защото трябва да се променят нещата по мерките на изолация. Нещата могат да се правят по много прост и лесен начин. Всичките тези мерки със забулвания са безсмислени. Трябва да се действа по същия начин като с всяка една остра респираторна инфекция, както беше с епидемията от свински грип“, каза инфекционистът.

По думите му това не е особено опасна инфекция. Мангъров обеща, че той и неговият екип ще спазват всички противоепидемични мерки, които са наложени, но изтъкна лаконично, че „ще се опита да промени нещата малко отвътре“, коментира доц. Атанас Мангъров.

По думите му част от пациентите по болниците биха могли да се лекуват в домашни условия и единственият смисъл за влизане в болницата е, ако някой има нужда от кислород.

„В момента всеки положителен и има симптоми иска да влезе в болница. Това е единственият начин да получи медицинска помощ, защато вкъщи никой не се осмелява да го прегледа. Ако продължаваме по този начин, системата ще блокира. Всички изменения на скенери и рентгени са с характеристиката на вирусната инфекция. Разликата е, че при другите вирусни заболявания има остра симптоматика около 4-5 дни са остри, а цялата инфекция трае 7-10 дни. При коронавируса в 80 на сто няма симптоми, но останалите симптоматични случаи острата фаза е между 13-15 дни т.е. около две седмици. Това е периодът на задух, болки на мускули, температура, умора – има си съответното технологично време. Когато на тези хора им се даде антибиотик, втори и трети не им спада температурата и към 8-10 ден си правят скенер се виждат вирусните изменения, а не бактериални. Тези изменения не се лекуват с антибиотици. Идвам от консултация на 17-годишно момче, което има т.нар. матово стъкло – изменения и при тези неща даването на антибиотици не е съществено, а си минават от само себе си. Тези болни трябва да са на щадящ режим и да им се дава кислород, ако има нужда“, посочи той.

В Инфекциозна болница капацитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.

Няма недостиг на легла в София, до края на седмицата ще има допълнитенлно разкриване на болнични легла, увери проф. Костадин Ангелов.

Част от лечебните заведения ще преструктурират 50% от отделенията си, за което ще получат допълнително финансиране, увери здравният министър.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...