Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Здравният министър: Самолечението при COVID-19 е изключително опасно!
COVID-19 България Важно Здраве

Здравният министър: Самолечението при COVID-19 е изключително опасно!

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Самолечението при  COVID-19 е изключително опасно. Това заяви след среща с представители на фармацевтичния сектор здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Изявлението на проф. Ангелов, председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства е по повод разпространявани в социалните мрежи протоколи за лечение при симптоми на коронавирусна инфекция и силното търсене на антибиотици в аптечната мрежа.

Той подчерта, че няма специфичен медикамент, който да се използва за лечението на коронавирусната инфекция.

“ Това, което наблюдаваме, е изключително притеснително. В социалните мрежи се разпространяват терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19. Започването на Дексаметазон в началото на терапията е изключително опасно. Той намалява имунитета. Самолечението с ​​​ азотомицин също е много опасно, предупреди той.

„На територията на България има достатъчно количество медикаменти. Презапасяването създава усещане за недостиг на определени медикаменти. Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа нискомолекулярен хепарин. Бременните жени трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване. Това се прави, за да няма злоупотреби“, увери министърът.

До края на деня на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени телефони за връзка с търговците на едро.

„Пациенти с COVID-19, които се нуждаят от терапия, ще получат такава от общопрактикуващите лекари. Пациентите, които имат нужда от лечение с антибиотици, се настаняват в болница. В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за лечението на пациенти с усложнения, породени от коронавирусната инфекция”, каза още той.

„Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност и няма да може да действа. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват“, призова проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз.

Тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар./ПловдивПрес

Още новини по темата

Депутатът Младен Шишков с COVID-19 в болница: 14 дни съм като в сън

Проф. Иво Петров: Не взимайте лекарства срещу COVID-19 превантивно!

Мъж на 44 г. без други болести сред 80-те жертви на COVID-19

Лек спад в процента на положителните проби спрямо направените тестове

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...