Quantcast
Новини Пловдив » България » Почитаме Свети Мина – покровителя на семейството, сираците и бездомните
България Важно Общество

Почитаме Свети Мина – покровителя на семейството, сираците и бездомните

Православната църква почита днес паметта на свети  Мина – воин, който е покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

Той бил египтянин, изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, наредил да се преследват всички християни, които не се покланят на идолите.

Мина напуснал армията и се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържество в чест на езическите божества гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван, Мина бил заловен и жестоко измъчван, накрая отсекли главата му.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Свети Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома и за деца.

Имен ден празнуват днес Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...