Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Иво Петров: Не взимайте лекарства срещу COVID-19 превантивно!
COVID-19 България Важно

Проф. Иво Петров: Не взимайте лекарства срещу COVID-19 превантивно!

Проф. Иво Петров
Проф. Иво Петров

Вече знаем много повече за патологията, за различните фази на лечението на коронавируса. Това лечение трябва задължително да се води от лекар. Де не се взимат превантивно никакви медикаменти, даже и антибиотици. Те могат да бъдат вредни т.е. да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме. Това заяви пред БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

Според него конкретната фаза на заболяването изисква конкретни мерки. „Известно е, че няма специфично лечение, но нарушенията, които отключва вирусът имат лечение на съответната фаза на заболяването. Тези фази трябва да бъдат преценени от лекар, дори това да се случва през интернет, допълни той.

Кардиологът отбеляза, че не препоръчва при леки симптоми задължително да се ходи в болница. При началните фази човек може да попита по телефона своя лекар и да се започне с първоначалните общи мерки, които се прилагат при настинка – медикаменти, които потискат температурата и подкрепят имунитета, като витамин D, селен и цинк. „Ако пациентът има нарастващ задух и кашлица, трябва да се обърне към разкритите към здравните заведения триажни центрове, каза още проф. Петров.

В много болници бяха удвоени леглата за COVID-19, включително и в общинските. Може да се каже, че общинските болници се включват много активно. Освен това наскоро беше взето решение лечебните заведения от извънболничната помощ да играят ролята на триаж за пациенти, които са със симптоми на коронавирус, съобщи специалистът.

Болниците в София могат да осигурят много легла, може би десетократно спрямо сегашния капацитет. Не само легловият капацитет има значение обаче, а и персоналът. Не всеки лекар се е сблъсквал с коронавируса, учим се в ход. Още в началото на пандемията кардиолозите бяха включени в битката с коронавируса. Необходимо е лечебните заведения да са снабдени с медикаменти и най-вече с персонал, подчерта той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...