Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Атанас Мангъров: Хората с COVID-19 да си стоят вкъщи, да се спре с безумното приемане на лекарства
COVID-19 България Важно

Доц. Атанас Мангъров: Хората с COVID-19 да си стоят вкъщи, да се спре с безумното приемане на лекарства

Доц. Атанас Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Хората, които са с коронавирус, трябва да си стоят вкъщи възможно най-продължително време. Най-хубавото, което се случва, е че няма признаци страната да се затваря. Всички тези мерки ще имат нужният ефект. Това заяви на брифинг в Министерски съвет доц. Атанас Мангъров, началник на Инфекциозната клиника, в която се лекуват болни от коронавирус.

„Хората трябва да разберат, е че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Няма нещо, което да се даде и на хората да им мине. Цялото това даване на антибиотици и този стремеж да се влезе на всяка цена в болница е в значителна степен безсмислен, защото влизането в болница е оправдано, само ако трябва болните да получават кислород и в краен случай необходимост от обдишване и интубация. Хубаво е да се спре с това беузмно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че азитромицина върши някаква работа при COVID-19. Вероятно това е същият, който каза, че работа върши хидроксихлорохин и ремдесивир и донякъде рековалесцентна плазма“, категоричен е доц. Мангъров.

Според него е безсмислено да се налагат карантинни мерки. „Данните показват към днешен ден, че около 1/3 от направените тестове са положителни. Тоест – всеки трети човек, който се разхожда, може да бъде положителен. Време е да си отпуснем малко душата и да започнем да действаме по-медицински“, подчерта доц. Мангъров.

„Когато един човек е положителен, ако той има симптоми, той е бил заразен за околните поне 3-4 дни преди да се появят симптомите. Докато отиде и си направи тест, докато получи резултатите, всъщност, когато се изолира и се постави под карантина, той преди това поне 4-5 дни е бил в свободния живот“, изрази мнение началникът на Инфекциозната клиника.

Проф. Балтов изказа несъгласие с тезите на доц. Мангъров. „Аз категорично не съм съгласен с изводите, които прави доц. Мангъров. Пиковете, които станаха, при нас бях точно от такива пациенти, които са първоначално били отрицателни, а после са се позитивизирали. Изключително неприятно е да се затвори една неврология. Не споделям тази идея, че трябва да сме по-либерални. Трябва да сме стриктни и да пазим мерките. Премиерът каза Балтов да се карантинира и Балтов се карантинира. И никой не се разболя покрай него. Да, променя ти се ежедневието, но това е горчивата чаша. Която всеки трябва да изпие. Всички трябва да сме отговорни“, призова проф. Балтов./ПловдивПрес

Още новини по темата

Проф. Асен Балтов: Никой няма да бъде връщан от болница

Доц. Ангел Кунчев: Лечението на COVID-19 е по решение на лекар

Здравният министър: Смъртността у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...