Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Киркова даде указания кога училищата минават на онлайн обучение
Градът Образование Пловдив

Киркова даде указания кога училищата минават на онлайн обучение

Иванка Киркова novini-plovdiv-press
Иванка Киркова Снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Ако училище в Пловдив област, попадаща в червената зона, има над 15% отсъстващи, задължително ще премине към обучение от разстояние в електронна среда, според заповедта на министъра на здравеопазването. Директорите трябва да информират днес Регионалното управление на образованието колко ученици отсъстват поради COVID-19, грипоподобни симптоми или са под карантина, за да се направи организация по превключване към онлайн обучение. Началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова е дала указания на директорите на училища във връзка със заповедта на здравния министър от снощи.

Според документа се преустановяват присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието.

По решение на Областния кризисен щаб в Пловдив учениците от 6. до 12 . клас от 11 ноември минаха на онлайн обучение.

Докато се направи организация през днешния ден няма да се връща от училище нито един ученик, включително в други общини, каза Киркова.

Според новата заповед на  министъра на образованието Красимир Вълчев от снощи директорите на училища имат право да поискат преминаване към обучение в електронна среда за цялото училище, отделна паралелка или няколко класа, включително и в начален етап при повишаване на броя на заболели и карантинирани. Училището може да редува паралелки с присъствено обучение и онлайн до края на календарната година.

Според указанията на МОН с приоритет е заповедта на здравния министър. В противен случай се прилага заповедта на Красимир Вълчев, като критериите на МОН не са императивни, а дават по-голяма  свобода на директорите на училища да решават.

„В заповедта на министър Красимир Вълчев е разписана процедура за предложения и решения за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда в условия на обявената извънредна епидемична обстановка. Разликата с досегашната заповед е само в това, че за до 50% от паралелките 5.-12. клас директорите могат сами да решават. Отново обаче трябва да има решение на Педагогичедския съвет, да е съгласувано с Обществения съвет и да се вземат предвид нагласите на преобладаващата част от  родителите. Това създава условия за гъвгавост при вземането на важни решения, касаещи здравето на учениците и учителите, коментира Иванка Киркова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...