Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Красимир Вълчев: Онлайн обучението ще се редува с присъствено
България Важно Образование

Красимир Вълчев: Онлайн обучението ще се редува с присъствено

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлагат от МОН. Министърът на  образованието Красимир Вълчев обясни, че за всяка област ще се взима различно решение, но идеята е дистанционното обучение да е най-много 3 седмици.

„Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици“, каза Вълчев пред Нова телевизия.

„Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително”, заяви министърът на образованието.

„В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, каза още той.

По думите му е факт, че в момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

„Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, вчера бяха 38-39%, всички ученици в гимназиален етап“, поясни Красимир Вълчев. Той обяви, че от 2400 училища в 1300 няма случай на коронавирус нито на дете, нито на учител.

„Има три варианта за преминаване към дистанционно обучение – единият е по заповед на здравния министър от 5 до 12 клас, но в момента няма преминали училища по този ред. Най-много ученици 39% са преминали към електронно обучение в резултат на решенията на областните и общински кризисни щабове, на 130 училища съм дал разрешение аз. Ако са половината от паралелки 5-12 клас училищата сами могат да решат за тези паралелки“, обясни министърът.

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то. „Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда”, коментира образователният министър. Той е категоричен, че децата не могат да бъдат затворени до април месец вкъщи.

„През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда“, предположи Красимир Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. „Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция“, допълни образователният министър./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...