Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Нови избори в Калояново след присъдата на кмета
Важно Калояново Регион

Нови избори в Калояново след присъдата на кмета

Нови кметски избори ще има в Калояново
Нови кметски избори ще има в Калояново

Ваня ДРАГАНОВА

Нови избори за кмет ще трябва да се проведат в Община Калояново, след като Георги Георгиев беше осъден на 8 месеца условно за шофиране след употреба на кокаин. Георгиев сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от Районния съд в Пловдив. Определението на съда е окончателно и е равнозначно на влязла в сила  присъда.

Кога се прекратяват пълномощията на един кмет, е регламентирано в Закона за местното самоуправление  и местната администрация, чийто чл. 42, ал.4, гласи: „Когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност.“ „Присъдата е условна, но независимо от това тя е лишаване от свобода и в Калояново трябва да има нови избори“, категоричен е адвокат Стефан Левашки.

Казуси с условни присъди на кметове са разглеждани от съдилищата и има съдебна практика, коментира адвокат Елена Гунчева и посочва решение по дело 959 от 2016 г. на ВАС, в което е записано: „Разпоредбата на чл. 42 от ЗМСМА не изключва и случаите, когато изтърпяването на наказанието е отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК“, т. е. присъдата е условна.

Така Общинската избирателна комисия в Калояново трябва да прекрати мандата на Георги Георгиев, а президентът да насрочи нови избори.

Още

Кметът на Калояново с условна присъда по бързата процедура
Повдигнаха обвинение на каралия друсан кмет на Калояново
Арестуваха кмета на Калояново, карал дрогиран

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...