Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Тънкости на подовото отопление
Бизнес Важно Градът Екология

Тънкости на подовото отопление

Подово отопление
Подово отопление

Подовото отопление се превръща в един от най-предпочитаните начини за отопление през зимата. В съвместната ни поредица в фирма Гео Сис вече стана дума за термопомпата и какво всъщност представлява тя. Днес от Гео Сис разказват какви тънкости крие подовото отопление.

„Много често наши клиенти ми задават въпроса: Как е възможно подовото отопление да ми е достатъчно? Отговорът ми винаги е: При правилно изпълнение, не се нуждаете от нищо друго“, споделя Петьо Пеков от Гео Сис.

Това е така, защото подовото отопление се разполага по цялата площ и загрява равномерно, както споменахме в предната статия. Винаги обаче има топлинни загуби, които са враг номер едно на отоплението.

Добър начин да се справим с този враг е като изолираме възможно най-добре къщата или апартамента. Именно затова е общоприето да се слага външна изолация и качествена дограма. Да! Но начинът на изолиране е по-важен. Най-напред, за да не се образува т.нар. термомост.

Що е то термомост?

Представете си къща на два етажа. Вторият етаж има тераса, която е продължение на бетонната плоча. В много случаи собственикът на подобна къща не смята за редно да изолира това продължение на плочата. За жалост, когато тази тераса не е изолирана от всички възможни страни, тя се превръща в т.нар. термомост. Следователно, когато паднат температурите навън, през плочата на тази тераса имаме топлинни загуби.

Ако въпросната тераса е изолирана, но не само отдолу, а от всички възможни страни, само тогава термомостът изчезва. Идеята на минимални топлинни загуби е къщата да се превърне в огромен термос, който е пакетиран отвсякъде с изолация.

Подова изолация

Взимаме същата къща и бетонната плоча на втория етаж. Тръбите за подово отопление излъчват топлина равномерно около себе си – на 360°. Положени на пода, част от енергията им отива надолу. Целта ни е да използваме цялата енергия и да я насочим
нагоре. Това се постига с допълнителна XPS изолацията под подложката за навиване на тръба.

Така ние не позволяваме на топлината да отива на долния етаж от къщата или още по-лошото – при комшиите отдолу.

„Това са две от тънкостите, които с удоволствие споделяме с вас, защото искаме да имате нужната информация за правилно взимане на решение, когато замисляте направата на подобни системи вкъщи“, споделят от Гео Сис.

Изброените, а и много други правилни практики гарантират качеството на подовото отопление и премахват нуждата от допълнителни източници на такова.

В следващата статия ще ви представим ползите на водното подово отопление, нискотемпературните термопомпи и производството на евтина битова гореща вода.

Още

Как да изберем подходящ климатик?
Как да се подготвим за отоплителния сезон?
Tермопомпите са бъдещето

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...