Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Туризъм » Започва 12-ото издание на „Дефиле на младото вино“
Общество Пловдив Туризъм

Започва 12-ото издание на „Дефиле на младото вино“

Откриването на "Дефиле на младото вино" през 2019 г.
Откриването на "Дефиле на младото вино" през 2019 г.

12-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ започва днес.  Възрожденските къщи в Стария град на Пловдив ще отворят врати за срещи с приятели,  дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

„Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически събития в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ по традиция ще е с Дионисиево шествие от площада пред общината. То ще тръгне в 13 часа  към началото на Стария град, където в 14 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Вила Юстина”, които са златен медалист от предходното издание. Винените дегустации ще продължат до 18 часа днес, а в събота и неделя съответно от 11 до 18 и от 11 до 17 часа.

Участниците във фестивала са повече от 2019 г. – 51, от които 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те ще бъдат разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи стрелки към всички фестивални локации.

Жетоните за дегустациите са на цена от 75 стотинки за брой. Експертно жури, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на новите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „Дионис“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили анкетни карти, ще определи „Най-добро младо вино2020“ в категориите – червено, бяло и розе,  победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите – бутилка вино.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието.

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...