Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Полша и Унгария се заканиха да наложат вето върху бюджета на ЕС
Свят

Полша и Унгария се заканиха да наложат вето върху бюджета на ЕС

Матеуш Моравецки и Виктор Орбан
Матеуш Моравецки и Виктор Орбан

В писмо до лидерите на ЕС полският министър-председател Матеуш Моравецки се закани да наложи вето върху бюджета на ЕС, ако плащането на средства е обвързано с членство, придържащо се към върховенството на закона.

С тази очаквана стъпка той се причисли към по-ранните заплахи на унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви в свое писмо, че „Унгария не може да осигури единодушие, необходимо за приетия пакет през юли.”

Варшава и Будапеща се обединяват в противопоставянето на механизма, но коментарите на Моравецки са по-малко критични и буквални от тези на унгарския му колега, според Евроактив.

Механизмът за върховенство на закона е „базиран на произволни, политически мотивирани критерии“ и приемането му „може да доведе до легитимизация на използването на двойни стандарти“ по отношение на третирането на различни членове на ЕС, каза Моравецки във Фейсбук, пише БГНЕС.

Той добави, че „предложените решения са несъвместими със заключенията на Европейския съвет от юли”, когато лидерите на ЕС проведоха среща на върха, на която се договориха за безпрецедентния пакет от безвъзмездни средства и заеми за спасяване от вируса в блока.

„Ето защо Полша не може да приеме такава версия на механизма, която би довела до превъзходство на политическите и произволни критерии над съществената оценка“, каза Моравецки.

Премиерът заяви миналата седмица, че Полша ще упражни „правото си на протест“, ако не бъде постигнато „споразумение за връзката между върховенството на закона и бюджета на ЕС“. Тъй като в този случай полските власти се крият зад Унгария от началото на дискусията, коментарите на Моравецки бяха възприети като по-малко буквални от тези на Орбан.

Според източник от ЕС, писмото е „объркващо“ поради фактически неточности. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...