Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Маринела и Ветко Арабаджиеви съдят България в Страсбург
Важно Градът Съд и Прокуратура

Маринела и Ветко Арабаджиеви съдят България в Страсбург

Ветко и Маринела Арабаджиеви в добрите времена.
Ветко и Маринела Арабаджиеви в добрите за тях времена.

Маринела и Ветко Арабаджиеви сезираха съда в Страсбург срещу България за нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. Жалбата им е подадена преди около седмица. Това твърди адвокатът на семействоро Михаил Екимджиев, цитиран от в. „Сега“.

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава „границата на суровост“ на третирането, пише още в жалбата, според в. „Сега“.

И още – разумният срок на задържане е нарушен, тъй като съпрузите са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице „релевантни и достатъчни основания“ за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.

„В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България“, казва Гешев на 1 септември 2018 г., непосредствено след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на семейството.Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. За това България е осъждана неведнъж. В жалбата са цитирани пасажи от мотивите на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не поставят под съмнение вината им. Изброени са и изказвания на главния прокурор Иван Гешев от времето му на шеф на спецпрокуратурата.

„Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, каза тогава настоящият главен прокурор, припомня в. „Сега“.

Още

Спецсъдът пуска Ветко и Маринела Арабаджиеви под домашен арест
Маринела Арабаджиева опитала да се самоубие с лекарства
Съдът поряза Ветко и Маринела за запори за над 12 милиона

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...