Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Медици в Одрин настояват за затворяне границата с България заради COVID-19
COVID-19 Важно Здраве Свят

Медици в Одрин настояват за затворяне границата с България заради COVID-19

Граничен пункт

„Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на епидемията от COVID-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април“.

Това заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун, на пресконференция, предава БТВ.

Той представи данни, според които увеличението в случаите на COVID -19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за страната.

По думите му особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи.

Представителят на одринските медици критикува здравното министерство, че не предоставя реална информация за разпространението на епидемията в района, както и къде и как се осъществява изолацията на позитивните случаи, които през последната седмица са надхвърлили 10 хиляди души.

Той призова да бъдат взети спешни ограничителни мерки от властите в борбата срещу епидемията. „Смятаме, че трябва да се въведат колкото се може по-скоро ограничения на социалните контакти. Да се въведе забрана или ограничения за излизане най-малко в продължение на 14 дни. Да бъдат затворени ГКПП-тата с България, Гърция и други страни. Както и да се правят повече тестове. Ако не направим всичко това, ни чака ситуация, с която няма да можем да се справим, здравната система няма да издържи“, каза д-р Гюрджан Алтун.

Одринският лекар изрази мнение, че огласяваните официално от турското здравно министерство данни за починалите от COVID-19 към момента са под реалните показатели.

Той цитира изследване на Истанбулската голяма община, според което жертвите на заразата от 12 март до 4 ноември са 8456 души повече от огласените от здравното министерство досега.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи вчера за 11 326 смъртни случаи от началото на епидемията досега.

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, каза тези дни пред журналисти, че случаите на коронавируса в областта през последните 1-2 седмици силно са се увеличили и че здравните заведения в областта са препълнени с болни.

Още

85 починали и 4212 новозаразени за последното денонощие
Лекар, фармацевт и учителка заразени с COVID-19 в Пазарджик

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...