Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Нe унивайте, хора, доброто не е победено
Важно Мнения Политика Съботен цикъл

Съботен цикъл: Нe унивайте, хора, доброто не е победено

Борисов забрани да няма линейки, лекари и .н.
С неправилно поставена маска Борисов забрани да няма линейки, лекари и .н.

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Отново е възпалена старата ни болка Македония. Коя Македония? Пиринска? Егейска? Вардарска? Вардарска, разбира се. Тя вече се нарича Република Северна Македония. Така поиска Гърция, така стана. Ние не бяхме нито съгласни, нито несъгласни. Така поискаха от нас, така направихме ние. Ние така правим.

Не съм от прононсираните разбирачи, казвам, каквото мисля. След промените, които настъпиха в света, когато Берлинската стена падна, ние решихме, че с благородни жестове към бившата югославска република Македония ще възродим усещането за българския произход на населението по поречието на Вардар. Не успяхме. И мисля, че само празноглав или празнодумен политик или политически анализатор би се заклел, че ще успеем.

Въпреки договорите и договореностите, които все пак сме постигнали със Скопие. Почти сто години там се работи организирано и целенасочено, за да се отроди населението от българския си корен. Така го е изисквала политиката, по-точно геополитиката..

Обикновеният тамошен човек казва, че е македонец, не е българин, защото бугарашите са лоши. Пришити са ни всички лошотии, които човечеството познава. Този и подобни нему успешни опити показват, че да се насажда омраза през политиката, е по-лесно от това да се търси и намира разбирателство и добросъседство.

Има обече силен лъч надежда. Хората, които говорят на един език, се срещат и си общуват като равни в нуждите и бедите си на пазара, пред лекарския кабинет, в предпочитания университет и когато са напуснали Балканите и радостите и неволите в в чужбината ги събират. Въпреки политиката и нейните козни!

Не, че Македония и необяснимото за нас поведение на нейните политици беше акценът на седмицата. Вирусът, за съжаление беше и си остава основната опасност и тревога, но много повече от необходимото се говори и пише по медиите за него. А щом говорим за Македония.. . Козът отново е в ръцете на скопските политикани и това ги прави хептен несговорчиви.

Нашите евроатлантически началници ще наредят на нашите козируващи управници да не пречат на Северна Македония за членството й в ЕС, защото ще отворят коридор за геополитическите намерения на Русия. И нашите ще козируват.

Г-н Борисов се възстанови от страданията, причинени му от коварния вирус и за да даде кураж на страдащите и заплашените от страднието българи, забрани недостига на линейки, лекарства, болнични легла и най-важното на лекари, сестри и санитари. Ей, ако пък наистина си е повярвал, че тресящ нацията проблем може да се реши със забрани, вече не става дума за управленска наглост, а за лоша диагноза.

Не му стига на магарето крастата, ами и мухите го хапят. Така май беше казал в един от фейлетоните си Христо Ботев. От цялата мъка на хората с увреждания, на децата с увреждания, на всички страдащи се намериха изроди, които да изградят своя система за източване на даренията, с които благородни хора се опитват да помогнат. Става дума изобличената от Мария Цънцарова от БТВ дарителска платформа „Хелп Карма“.

Не са хора, те са пиявици, написа един форумец в мрежата. Май пиявиците имаха и някаква положителна роля в народната медицина. Вампири кръвопийци са тези безсъвестни хора. Но и тук се появи дебел лъч надежда. Сдружение на компютърни специалисти обяви, че безплатно ще направи програма, която да предпазва дарителската дейност от мародери.

Не унивайте, хора, доброто не е победено.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...