Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ваксината на „Пфайзер“ в подготовка – първо за лекари и полицаи
COVID-19 Важно Здраве

Ваксината на „Пфайзер“ в подготовка – първо за лекари и полицаи

Ваксината на „Пфайзер” завърши 3 фаза на клиничните изпитания и в момента е в технологична подготовка за масово производство и разпространение, обясни д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерство на здравеопазването на САЩ, пред NOVA.

Той подчерта, че ваксината първо ще бъде предоставена на работещите на предния фронт в борбата със заразата – лекари, полицаи.

„По данни на производителя се очаква декември да започне този процес на доставка. Но поради технологичните предизвикателства, очаквам, че този процес ще отнеме до 3 месеца. Реалистично, би трябвало до края на март тази ваксина да достигне до голям брой потребители”, заяви д-р Хичев.

Той категорично препоръчва на хората да се ваксинират. „Над 90% е чудесен процент на успеваемост и ако се приложи масово, би трябвало да реши проблема с пандемията. Има много неизвестни, които е трудно да се предвидят. Но при всички случаи ползата от масова ваксинация хилядократно ще надхвърли какъвто и да било риск”, заяви д-р Хичев.

Ако ваксината на „Пфайзер“ е успешна, тя ще се прилага на две дози с три седмици пауза между тях чрез инжектиране, като в момента за целите на клиничното проучване се набират хора, които не са били засегнати от COVID, съобщи бТВ, като се позовава на Лиса Маргарет О`Нийл, която от 15 години работи за „Пфайзер“ като глобален директор връзки с медииите за Европа, Близкия Изток и Африка. Позицията на компанията е в отговор до предаването „Тази неделя“.

„Към 8 ноември изследването обхваща 43 538 участника, като 42% от участниците от цял свят и 30% от тези от Америка са с различен расов и етнически произход, на възраст между 12 и 85 г. Към момента не са наблюдавани сериозни притеснения от гледна точка на сигурността. Като се вземе това предвид, трябва все пак да кажем, че бяха наблюдавани и някои нежелани ситуации, съответстващи на това, което може да се очаква при чиста случайност, когато се използва извадка от население с този размер, възраст и съпътстващи заболявания“, пишат от компанията.

„Сезонната ваксинация определено е потенциален сценарии, но все още имаме да извървим дълъг път в опознаването на болестта, вируса и предпазващия характер на ваксината, преди да можем да излезем с категорични заключения. Не знаем как ще се променя вирусът, както и каква продължителност ще има защитният ефект на която и да е ваксина. Следователно е важно технологията на ваксината да е такава, че едновременно да ни позволява да осигурим реваксинация при необходимост, както и своевременно да можем да отговорим при евентуални промени във вируса. Добрата новина е, че технологията на РНК ни предоставя възможността и за двете, посочват „Пфайзер“.

Един от големите въпроси е свързан и със съхранението и транспортирането на ваксината. /ПловдивПрес

Още

Угур и Йозлем, които измислиха ваксината, вече са 4 пъти по-богати от „Луфтханза“

Българската ваксина срещу COVID-19 ще е готова до края на годината

Австрийска ваксина срещу COVID-19 готова до средата на 2021 г.

Ваксината на Pfizer ще е ефикасна най-малко година

Турция иска да произвежда руската ваксина срещу COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...