Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Захариева: Скопие скоро ще отрече съществуването на българска нация
България Важно Мнения Политика

Захариева: Скопие скоро ще отрече съществуването на българска нация

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

България винаги е била приятелски настроена към Македония. Въпреки отричането на българското ние във всички трудни моменти сме им подавали ръка. 30 г. след промените не можеш да искаш да си в ЕС и в същото време да честваш един от най-мрачните диктатори – Тито. Двете неща си противоречат. Аз съм изненадана, че те сега осъзнават какво сме им говорили толкова години. Никой не им отнема правото да се самоопределят, но не за сметка на кражба на история. Както са тръгнали, ще отрекат скоро съществуването на българската нация. Няма как да търпим това. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър външните работи Екатерина Захариева.
„Ще продължим да помагаме на Македония, но не безусловно. Изненадана съм, че те едва сега осъзнават какво сме им говорили през всичките години. Дори не съм сигурна, че осъзнават“, каза още тя.
„България не казва „не“ на членството им в ЕС. Ние считаме, че те към момента не покриват условията за кандидатстване. Политиката им е на омраза към България и няма как да кажем „да“, каза още тя.
„Не им оспорваме правото да се самоопределят, ние първи сме ги признали за държава, но няма как да търпим това да се случва за сметка на България“, добави Захариева.
„Тяхната идеология продължава да се развива по начин, измислен от Тито или Сталин“, каза министърката.
„Ако там някой изрази мнение, че Северна Македония трябва да се сближава с България, бива обявен за национален предател, даде пример Захариева. Вече месец и половина се обсъжда преговорната рамка, но заради непреодолимите противоречия между Скопие и София решение Северна Македония да започне разговори за членство в ЕС на този етап не е възможно“, добави Екатерина Захариева./ПловдивПрес

Още

Борисов посрещна Заев в София за Срещата на върха по Берлинския процес

Заев обвини България в нарушаване на Договора за приятелство

Каракачанов: С коминтерновско удряне по масата Северна Македония няма да влезе в ЕС

България заплаши да блокира Северна Македония за ЕС

Мицковски: България няма да спре Македония към ЕС

Меркел към Борисов и Заев: Разберете се, важно е!

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...