Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Угур и Йозлем, които измислиха ваксината, вече са 4 пъти по-богати от „Луфтханза“
COVID-19 Бизнес Бизнес под карантина Важно Технологии

Угур и Йозлем, които измислиха ваксината, вече са 4 пъти по-богати от „Луфтханза“

Угур Шахин и Йозлем Туречи първи успяха да създадат ваксина срещу COVID-19. СНИМКА: BioNTech
Угур Шахин и Йозлем Туречи първи успяха да създадат ваксина срещу COVID-19. СНИМКА: BioNTech

Фирмата на двамата изследователи вече струва 22 млрд. долара

Семейство лекари, наследници на турски гастарбайтери в Германия, са създали ваксината срещу коронавирус, показала 90% ефективност.
55-годишният Угур Шахин и 53-годишната му съпруга Йозлем Туречи са толкова амбицирани да открият начин за стопиране на пандемията, че прекарват в лабораторията дори годишнината от сватбата си.
Шахин е роден в Турция, но когато е на 4 г., семейството му емигрира в Германия, където неговият баща започва работа в завода на “Форд”.

Завършва медицина в Кьолн и се посвещава на изследователска дейност в областта на имунотерапията. Още в първите години от научната си кариера се запознава с Йозлем. Тя е дъщеря на турски лекар, също имигрант в Германия. Освен любов ги свързва и интерес към медицинските изследвания, така че бързо се превръщат и в много успешен професионален екип, припомня 168 часа.

Основават първата си фирма през 2001 г., чиято дейност е насочена към откриването на антитела за някои онкологични заболявания. Успоредно с това са и практикуващи лекари и преподаватели. Седем години по-късно създават “Байонтек”, с която разработват ваксината срещу COVID-19. В компанията работят около 1300 души, а след новината от понеделник за успеха ѝ с коронавирусната ваксина нейните акции се оценяват на близо 22 млрд. долара. Медиите бързо изчислиха, че това е четири пъти повече от една от бизнес емблемите на Германия – националния авиопревозвач “Луфтханза”, и абсолютен рекорд за фирма, която се е появила само преди година на американския фондов пазар. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...