Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Втора американска ваксина срещу COVID-19 показа над 90% ефективност
COVID-19 Важно Здраве Свят

Втора американска ваксина срещу COVID-19 показа над 90% ефективност

Компанията Moderna обяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 е с 94,5% ефективност
Компанията Moderna обяви, че нейната ваксина срещу Covid-19 е с 94,5% ефективност

Американската биотехнологична компания Moderna обяви днес, че нейната ваксина срещу Covid-19 е с 94,5% ефективност. Това е показал предварителен анализ на голямо клинично проучване, което е вече в напреднал етап, съобщи Bloomberg.

Предварителен анализ на данни на над 30 000 доброволци показа, че ваксината на Moderna е предотвратила практически случаи на Covid-19, се казва в изявление на компанията в понеделник.

Новината идва само седмица след като независимо проучване на ваксината на Пфайзер показа над 90% ефективност.

Самата ваксина ще може да се съхранява в обикновен хладилник до 30 дни. „Ще имаме ваксина, която може да спре коронавируса“, посочи президентът на Moderna Inc. д-р Стивън Ходж в телефонно интервю за Ройтерс.

Междинният анализ на Moderna се основава на 95 инфекции с COVID-19 сред участниците в проучването, които са получавали или плацебо, или експерименталната ваксина. От тях само пет коронавирусни инфекции са настъпили при тези, които са получили ваксината, която се прилага двукратно през интервал от 28 дни.

Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра студено съхранение като Pfizer, което улеснява разпространението. Moderna очаква нейната ваксина да бъде стабилна при стандартни температури на хладилника от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при -20 градуса по Целзий.

В заключение компанията Moderna посочва, че планира да внесе искане за разрешение за спешна употреба до Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, като добави, че очаква да има 20 милиона дози тази година, увеличавайки техния брой броя до около 1 милиард в 2021 г./ПловдивПрес

Още новини по темата

Ваксината на „Пфайзер“ в подготовка – първо за лекари и полицаи

Угур и Йозлем, които измислиха ваксината, вече са 4 пъти по-богати от „Луфтханза“

Българската ваксина срещу COVID-19 ще е готова до края на годината

Австрийска ваксина срещу COVID-19 готова до средата на 2021 г.

Ваксината на Pfizer ще е ефикасна най-малко година

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...