Quantcast
Новини Пловдив » България » ГЕРБ предлага: РЗИ да уведомява за карантина по телефон или чрез SMS
COVID-19 България

ГЕРБ предлага: РЗИ да уведомява за карантина по телефон или чрез SMS

телефон

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез SMS и електронни съобщения. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от ГЕРБ в Народното събрание.

Промените се налагат заради непрекъснато нарастващия брой заразени с коронавирус в страната и невъзможността на РЗИ своевременно да изолира лицата с положителни проби и техните контактни лица, посочва се в мотивите към проекта.

Целта е да се прекъсне мехенизма на предаване на заболяването и така да се намаля заболяемостта от коронавирус, аргументират се вносителите.

Предлага се предписанието да се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.

Продължителността на изолацията или карантината ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с Covid-19 и други опасни заразни болести, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“, с което на практика означава отпадане на задължително хоспитализиране при доказана коронавирусна инфекция.

Предлагат се и законови промени във връзка с потенциален недостиг на лекарства.

Промените предвиждат по време на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, както и до три месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на определени лекарствени продукти от България за определен срок от време. Конкретните медикаменти не са уточнени в проекта.

Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарства за здравните потребности на населението. Предвидена е и административна санкция за нарушение, която стига до 150 хил. лева.

Очаква се поправките да бъдат приети по бързата писта, тъй като обсъждането в парламентарната здравна комисия е насрочено за сряда.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...