Quantcast
Новини Пловдив » България » Джамбазки: Лидери на протеста, които горяха маски, бяха на кислород в COVID отделение
COVID-19 България Важно Политика

Джамбазки: Лидери на протеста, които горяха маски, бяха на кислород в COVID отделение

Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки стана доброволец в COVID-отделението на ВМА. „Не съм си правил ПР, станах доброволец преди 3 седмици и никой не разбра. Не сме били тъпана, защото е неморално и не знаех дали ще се справя. Не ме е страх. Във ВМА има млади хора в тежко състояние. В отделението видях на кислородно дишане и лидери на протеста, които горяха маски“, обясни пред Нова телевизия Ангел Джамбазки.

Той разказа, че е изпълнявал длъжността на санитар. „Работата е на смени – чистим и дезинфекцираме фанатично, изнасят се марли и спринцовки заразни. Клиниката е пълна с тежко болни хора. Станах свидетел и на реаниматор, който след нощна смяна остана, за да транспортира пациент“, разкри евродепутатът.

„Не можеш да обучиш лекари за 3 месеца, сега ставам свидетел как учат санитари да са медицински сестри. Българското общество си затваряше очите дълго време за унизителните заплати на сестрите. Политиците са огледало на обществото. Пандемията можеше да се управлява и по-добре, но никоя държава не знаеше какво да очаква. Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре.Факт е обаче, че никой не знае как да управлява тази болест. Липсата на медицински персонал е най-големият проблем и той е системен за българското здравеопазване. Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии – тези, които трябва да бъдат оценявани – лекари и учители”, посочи той.

Според него второ затваряне в България ще срине малкия и среден бизнес. Той направи сравнение на ситуацията около COVID-19 в България и Белгия и предприемането на мерки.

„Белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи. Тук обаче ще се закрият десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата. Ще се поставим между два огъня – заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път”, коментира Ангел Джамбазки.

За казуса с детските надбавки евродепутатът посочи, че от ВМРО настояват да има помощ за всички деца. Според него така държавата показва отношение към детето и семейството.

„Размерът на добавката също е много важен. Необходимо е да се подпомага образованата и отговорна раждаемост”, смята той.

Джамбазки определи решението на ГЕРБ да отпадне помощта за всяко дете като грешка.

„Не може да противопоставяш децата на полицаите”, посочи той. „Идват избори, пандемия е, всеки гледа да капитализира чумава слава.Въпросът е да има отношение на държавата към отговорност образовано създаване на деца. Не може да се наливат пари в махалата, а да няма надбавки за децата. Скандално е да противопоставяш децата на полицаите. И полицаите имат деца.“, коментира Джамбазки./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...