Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Най-добрият кануист при юношите бие мъжете с разлика ВИДЕО
Важно Истории Кану-каяк Спорт Спорт Важно

Най-добрият кануист при юношите бие мъжете с разлика ВИДЕО

Михаил Федишин, С1
Михаил Федишин, С1

Михаил Федишин: Целта ми догодина са медали от Световното и Европейското

Най-добрият ни кануист при юношите често сгъва батковците от мъжкия национален отбор, че даже им прави голяма разлика в някои дистанции. 17-годишният Михаил Федишин от пловдивския клуб „Чипилски“ кара олимпийската дисциплина 1000 метра за малко над 4 мин, амбицията му е скоро да падне под тази психологическа граница. А при маратонските дицсиплини на последните контролни на националите завърши първи на 5 хил. метра при мъжете с голяма разлика на втория.

Към Федишин доста специалисти в кану-каяка поглеждат като към новият феномен в тази дисциплина. Мишо е среден на ръст – 170 см, но като се качи в лодката, сякаш танцува, а не борави с гребло и мускули, коментират треньори и го сравняват с легендарния Иван Пацайкин, завоювал четири пъти злато на олимпиади и девет пъти на световни първенства, а също и с маратонците Матей и Тошко Калпакови, които нямаха равни на дългите дисциплини.

Михаил съчетава много качества, малко-по-нисък е от Пацайкин, но пък е много пластичен и упорит, затова, живот и здраве, от него ще излезе голям шампион, убеден е личният му треньор Владимир Генов.

Наставникът, който е създал десетки имена в родния кану-каяк, смята, че в основата на успехите са упоритостта, дисциплината и талантът, разбира се. Затова той държи изкъсо подготовката на Федишин, но също го поощрява да е сред отличните ученици в Гимназията по хранителни технологии в Пловдив, където Мишо е 12.класник. Училището и тренировките трябва да вървят ръка за ръка, няма неуки шампиони, подчертава Владимир Генов. Негов възпитаник е и най-добрият ни кануист в момента – Ангел Кодинов, преди това през школата му са минали куп национали, сред които и маратонецът Трифон Скорчев, който над 10 години се състезаваше за Австралия.

Михаил Федишин идва на Гребната база преди 7 години, през пролетната ваканция на 4.клас. Край хангарите го завели родителите му. Всъщност първо започнах като каякар, но бързо усетих, че това не е моята дисциплина. Затова се качих на кануто и веднага разбрах, че това е моят спорт, обяснява младата надежда.

Преди кану-каяка пробвал малко с футбола. И до днес обича да плува, вероятно защото е зодия риби, роден е на 25 февруари 2003 година.

„Денят ми минава в учене и двуразови тренировки по 3-4 часа общо. За друго време няма“, споделя Мишо. Сутрин става в 7 и в 9 вече е на хангарите при лодките. След двучасова тренировка отива на училище. След училище пак е на Гребната, където провежда упражнения за сила и техника в залата. Спазва стриктно тренировъчния план, ако сме записали, че е на вода, влиза и гребе, ако заниманията са други – следваме тях, пояснява треньорът Владимир Генов.

Въпреки крехката си възраст Михаил вече има куп отличия във витрината. Бил е републикански шампион на едноместно кану във всички възрасти и дисциплини, а тази година би мъжете на маратона от 5 км.

Първите си заявки за големите международни гонки Михаил Федишин дава миналата година на силната международна регата „Олимпийски надежди“, където се класира трети на 1000 метра. Тази година пак се класира на финалите на престижния турнир, като стана 9-и на 1000 и 4-ти на 500 м.

Михаил не крие амбициите си да е в челото на родния кану-каяк. Догодина искам медали от Световното и Европейското за юноши старша възраст. Смятам, че това е по силите ми, казва Михаил. За своите 17 години, Мишо е еталон за трудолюбие и мотивация, коментира треньорът му Владо Генов. Освен това е много техничен състезател, за своите 170 см ръст е уцелил най-добрия начин да „вози“ лодката. Пластичен и в същото време мощен състезател. Това е трудно съчетание и само състезатели с висок интелект умеят да го достигнат, обяснва наставникът.

Най-силното качество на Мишо е упоритостта. Няма задача, която той да не изпълни. Даже понякога ние го спираме, той иска още да тренира. Затова го пазим, да не прегрее ида получи травми, пояснява треньорът. Миналата година за няколко месеца през зимата Мишо наранил коляното си. Но не при тренировки, а вкъщи на двора, кучето го спънало и се ударил. Оттогава много внимава.

На последните тестове за националния отбор Мишо бил конкуренцията в почти всички дисциплини – 2 000, 1000, 500, 200 м. На маратонското контролно  10 хил. метра (2Х5) оставил и мъжете зад гърба си, при това с разлика.

Много добър резултат дал на 500 м и на 1000 метра, които взел съответно за 1,57 мин и 4,01 мин.

Като млада надежда в кану-каяка Михаил Федишин получава финансова подкрепа от Община Пловдив. Стипендията обаче е повече от скромна – 1500 лева на година, което прави под 5 лева джобни на ден. Младият гребец обаче се надява за следващия подготвителен сезон да получи рамо и от Министерството на спорта. Засега обаче не му отпускат, защото учи редовно в Професионалната гимназията по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в Пловдив, където е отличник. За да получи стимули, трябва да се подготвя само индивидуално и да ходи по лагери, но Мишо е 12.клас и държи да завърши образованието си./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...