Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Асен Балтов: Надявам се да сме близо до пика на пандемията
COVID-19 България Важно

Проф. Асен Балтов: Надявам се да сме близо до пика на пандемията

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Силно се надявам да сме близо до пика на пандемията от COVID-19. Това заяви пред bTV проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на  „Пирогов“.

Той коментира, че носенето на маски е задължително. „Маските са най-голям враг на заразата и разпространението й. Аз работя с маска 25 г. – тя не ми е отнела свободата. Трислойната маска не пропуска аерозола. Носейки маски намаляваме натоварването на вируса, малка доза приемаме. Вече 8 месеца си говорим за тези маски – а те предпазват. Лекарите правим всичко по силите си, молим хората да спазват мерките“, допълни проф. Балтов.

По думите му здравната система е сериозно натоварена, но не е на предела си. Проф. Асен Балтов заяви, че е привърженик на спазването на 14-дневна карантина.

446 са леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в „Пирогов“, от тях 46 са интензивните. 337 от леглата вече са заети. Пациенти с COVID-19 се лекуват в основната част на болницата, Отделението по токсикология, части от урологията и хирургията.Проф. Балтов беше категоричен, че пациенти не се връщат. Ако места няма, веднага се пренасочват към друго лечебно заведение. Той обясни, че пациентите се преглеждат в предтриажните зони и в зависимост от състоянието им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лечение.

220 души със симптоми на COVID-19 са потърсили диагностика и лечение в спешната болница само през вчерашния ден. Директорът на лечебното заведение заяви, че се увеличават тежките случаи при млади хора, а причината – „неглижирали са симптомите“. „Пренебрегват лека температура, гърлобола и лекия задух. Това говори за едно невглеждане в собствената ти физика и чакане да ти мине. Това не е добре“, добави той.

„5% от пациентите се нуждаят от реанимационно лечение. Повечето от тях са закъснели случаи и тежко засегнати, затова се стига до летален край. Цитокиновата буря е почти невъзможно да бъде овладяна“, каза проф. Балтов.

Директорът на спешната болница коментира и казуса със столичната онкоболница, където лекари и пациенти излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение. „Това отделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна инфекция. Хората трябва да знаят, че няма болница, която да е „чиста“. Болните, които влизат, ние не знам дали са носители. Всички болници правим така, че да имаме място, където да се лекуват пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания – инсулт и положителен за COVID, или хирургична операция и положителен за COVID, коментира проф. Балтов.

По думите му няма шанс онкоболницата да се превърне в COVID болница, каквито страхове има сред служителите в лечебното заведение. Според него няма как заразата да се разпространи сред останалите пациенти, ако се спазват мерките.

Той обясни, че медиците се заразяват предимно във външна среда. Проф. Балтов даде пример с „Пирогов“, където 400 служители са се срещнали с коронавирусната инфекция и само седем са се разболели от COVID отделението.

Проф. Асен Балтов обяви, че бързите антигенни тестове трябва да са безплатни.  По думите му антигенните тестове много помагат на медиците. Напомни обаче, че единствено PCR тестът е всепризнат от европейските власти.

Според него не трябва да има противопоставяне, а нацията трябва да е единна./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...