Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Витанов: Най-големият натиск ще е до средата на декември
COVID-19 България Важно

Проф. Витанов: Най-големият натиск ще е до средата на декември

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

„Най-големият натиск вероятно ще бъде първата половина на декември“, каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб. Той припомни, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата.

„Ако не предприемем сега действия, декември ще труден, а януари и февруари – също“, предупреди той. И подчерта, че здравната ни система вече не може да обхваща увеличаващия се брой болни.

„Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система – вирусът си се разпространява. Затова е добре да се знае тази граница и да има стремеж да бъде държан броят на новите случаи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ“, обясни проф. Витанов.

Той беше категоричен, че ако се спазват мерките стриктно, броят на новите случаи ще спадне след около две седмици на 800 случая, но през зимния период няма да е по-малко от това.

По думите на професора времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той препоръча да се използват разумни средства, за да се премине с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина.

„По-добре да останем здрави до появата на ваксината. Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса“, подчерта още математикът./ПловдивПрес

Още новини по темата

Кирчо Атанасов и съпругата му с COVID-19, търсят кръвна плазма

Почина преподавател по математика в Сценични кадри

Зам.-директорът на полицията в Хасково почина от COVID-19

Проф. Асен Балтов: Надявам се да сме близо до пика на пандемията

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...