Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Захариева: Подкрепяме Албания за ЕС, Северна Македония – не
България Важно

Захариева: Подкрепяме Албания за ЕС, Северна Македония – не

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

България подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Албания към Европейския съюз, но не и тази за Северна Македония. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева на брифинг в МВнР.

България официално ще представи решението си на среща на министрите на европейските въпроси, която ще се проведе онлайн.

„Изразих позицията на България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Албания, тъй като считаме, че са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставени в решението от месец март. България обаче на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка със Северна Македония. Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид, обясни Екатерина Захариева, уточнявайки, че позицията на страната ни се основава върху рамковата позиция на парламента.

Външният министър коментира, че трите основни условия, поставени от София, не са спазени. „Първо е придържането към формулата за езика от 1999 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и много ясен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени, обясни още външният ни министър.Екатерина Захариева подчерта, че страната ни е отворена за продължаване на разговорите и намирането на решение, когато обаче преговорите се водят с желание и компромиси и от двете страни.

Министър Захариева посочи, че не е постигнат осезаем напредък при изпълнението на договора за приятелство и добросъседство, който двете държави подписаха преди 3 години на 1 август 2017 г.

Тя отново подчерта, че българското правителство е отворено за разговори и призова македонските власти да се стремят да изпълнят условията вместо да си губят времето в антибългарски кампании. Външният министър припомни, че само за последните няколко години е имало най-малко три такива кампании.

Захариева заяви също така, че едно от основните условия за страните, които кандидатстват за ЕС, е да нямат отворени въпроси със своите съседи, защото те отслабват ЕС. „Ако има нерешени въпроси, това няма как да направи ЕС по-силен“, добави още Екатерина Захариева./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...