Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Хора от цялата страна искат да дарят плазма за съпругата на Кирчо Атанасов
COVID-19 Градът Пловдив

Хора от цялата страна искат да дарят плазма за съпругата на Кирчо Атанасов

Доц. Кирчо Атанасов
Доц. Кирчо Атанасов

Галина ГЕОРГИЕВА

Българи от цялата страна са готови да дарят кръвна плазма за съпругата на доц. Кирчо Атанасов. На апела за помощ на бившия директор на Математическата гимназия и бивш зам.-министър на образованието са откликнали много хора.

Както вчера ПловдивПрес съобщи доц. Кирчо Атанасов и съпругата му Христина са с COVID-19  и се лекуват в Транспортна болница. Тя е в тежко състояние и има нужда от кръвна плазма от кръвна група А+.

„Кирчо Атанасов е по-добре. На Христина вече са й преляли кръвна плазма, но разбрахме, че е необходимо още веднъж да се извърши процедурата. Откакто вчера публикувахме във фейсбук профила на Кирчо Атанасов призива за помощ, много хора изявиха желание да дарят плазма. В момента в Александровска болница наш приятел, който е преболедувал COVID-19,  чака да му направят изследванията и да дари кръвна плазма“, каза пред ПловдивПрес Спас Попов, който е един от инициаторите на благородната кампания. Той е завършил Математическата гимназия, когато Кирчо Атанасов е бил директор и разказа, че негови съученици също се включват в акцията. Пловдивчанин от Москва се обадил, за да помага на Кирчо Атанасов и съпругата му Христина.

„Желаещи има много, но системата малко куца и трябва да се изчистят някои чисто бюрократични неща“, обясни Спас Попов и изказа огромна благодарност към всички, които се отзоваха на молбата на Кирчо Атанасов и съпругата му.

В Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив все още не са започнали да извличат кръвна плазма от преболедували коронавирусната инфекция.

Междувременно пловдивчанките Нели Иванова и Пепа Павлова започнаха дарителска акция за събиране на средства, за да се купи фризер за кръвна плазма. Необходими са 77 200 лв. без ДДС, съобщи bTV. Кръвният център вече има два дарени апарата за извличане на продукта, но не могат да работят докато не се осигури фризерът./ПловдивПрес

Още новини по темата

Кирчо Атанасов и съпругата му с COVID-19, търсят кръвна плазма

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...