Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ваксината на „Пфайзер“ с 95% финална ефективност, пускат я до дни
COVID-19 Важно Здраве Свят

Ваксината на „Пфайзер“ с 95% финална ефективност, пускат я до дни

Ваксината е голяма победа в битката с COVID-19
Ваксината е голяма победа в битката с COVID-19

95% ефективност показва ваксината срещу Covid-19, разработена съвместно между американския фармацевтичен гигант “Пфайзер“ (Pfizer), и немската компания “Бионтех“ (BioNTech). Това сочат крайните резултати от изпитването на късен етап във „Фаза 3“, съобщиха в сряда от компаниите.

От „Пфайзер“ ще поискат разрешение от американския регулатор за пускането на продукта в търговската мрежа до няколко дни.

Този показател превишава предишните частични резултати, публикувани миналата седмица, в които се говореше за ефективност над 90%.Според анализите ваксината работи еднакво добре при хора от различни възрасти, раса или етническа принадлежност.

Данните сочат, че е имало 170 случая на заразени с коронавирус в проучването, което обхваща повече от 43 000 доброволци. От заразените 162 са били в плацебо-групата, а 8 – в групата на ваксинираните. Десет души са развили тежък случай на Covid-19, единият от които е бил ваксиниран.

При проучването на ваксината, която се прилага на две дози, няма сериозни опасения за безопасността. Единственото тежко нежелано събитие, засегнало повече от 2% от ваксинираните, е умората, която е наблюдавана при реципиентите след втората доза.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании.

„Пфайзер“ потвърди, че се очаква да произведе до 50 милиона дози ваксини тази година – достатъчно, за да защити 25 милиона души, а след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия“, заяви изпълнителният директор на „Пфайзер“ Алберт Бурла.

В началото на тази седмица пък компанията „Модерна“ публикува предварителни данни за своята ваксина със сходна ефективност, но и по-лесни условия за логистика и съхранение./ПловдивПрес

Още новини по темата

Втора американска ваксина срещу COVID-19 показа над 90% ефективност

Ваксината на „Пфайзер“ в подготовка – първо за лекари и полицаи

Угур и Йозлем, които измислиха ваксината, вече са 4 пъти по-богати от „Луфтханза“

Българската ваксина срещу COVID-19 ще е готова до края на годината

Австрийска ваксина срещу COVID-19 готова до средата на 2021 г.

Ваксината на Pfizer ще е ефикасна най-малко година

Пробив! Ваксина срещу COVID-19 постигна 90% ефективност

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...