Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Владимир Запрянов с изложба „Теория на щастието” в галерия „Аспект“
Галерии Култура Пловдив

Владимир Запрянов с изложба „Теория на щастието” в галерия „Аспект“

Една от картините в изложбата - "Пазачът на детството".
Една от картините в изложбата - "Пазачът на детството".

Художникът Владимир Запрянов открива изложба  на тема „Теория на щастието” в галерия „Аспект“ тази вечер. „Слушайки джаз в ателието, се заслушах в едно парче на Майкъл Франкс, което се нарича „Предпочитам да съм щастлив, отколкото прав” и то ме накара да се замисля какъв смисъл влагаме в тази ефимерна дума щастие, успяваме ли да го постигнем, къде го намираме… Тази изложба е моят личен отговор на тези екзистенциални въпроси”, обяснява той защо е избрал точно това мото.

Картините Запрянов създава между двата пика на епидемията, когато се оттегля в родното село на баща си, давайки си време да спре, да се огледа и да пренареди приоритетите си. Сред природата той се чувства пълноценен, осъзнава, че състезанието не е всичко, че по-важна е хармонията, изконните човешки ценности; че когато всичко спре, се опираме на семейството, любовта и приятелството. В този смисъл картините от тази изложба са съвременни, но и безвремеви. Те са своеобразен контрапункт на това, което преживяваме – страх, безнадежност, гняв и безсилие. На тези негативни емоции художникът противопоставя пасторалната идилия от детството при баба и дядо на село, спокойствието и лечебната сила на природата, красотата на истинските, натуралните неща. Живописната техника, с която борави, е акрил и масло върху платно, но далеч по-интересна е естетиката на колекцията, изразяваща се в опита на художника да примири реализма и абстрактното.

„Теория на щастието” се открива не случайно на 18 ноември, това е рожденият ден на художника и той си е създал своеобразна традиция да го отбелязва с нова изложба. Всеки, който иска да го поздрави, може да дойде на вернисажа в галерия „Аспект“ от 13 до 19 часа, а изложбата ще бъде на разположение в галерията до 8 декември.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...