Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ЕК: Използвайте бързи COVID антигенни тестове
COVID-19 Важно Свят

ЕК: Използвайте бързи COVID антигенни тестове

Бързи антигенни тестове
Бързи антигенни тестове

Еврокомисията препоръча бързите антигенни тестове за COVID-19 като алтернатива на PCR тестовете. Брюксел призовава и за взаимно признаване на резултатите между държавите от Европейския съюз.PCR тестовете остават златния стандарт, но бързите антигенни тестове имат серия от предимства – по-просто лабораторно оборудване, нямат нужда от специализиран персонал, с по-ниски цени са и дават бързи резултати.

ЕК препоръчва да се използват бързи антигенни тестове за ситуации, при които е необходима бърза идентификация на заразени, за да се овладява бързото разпространение на заразата или редовно наблюдение на рискови групи като медицински персонал и домове за възрастни хора.

Европейската комисия препоръча да се използват бързи антигенни тестове за Covid-19 най-вече при хора, които вече проявяват симптоми, като заяви, че тези наборни тестове се считат за по-малко точни при откриването на вируса при асимптоматични случаи, съобщи Ройтерс.

Комплектите за бърз антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR тестове, но могат да предложат резултати за няколко минути, за разлика от дните, които се изчакват за резултати от PCR тестовете, което може да се окаже ключов инструмент при борбата с големи коронавирусни огнища.

„Бързите антигенни тестове трябва да се използват в рамките на пет дни след появата на симптомите или в рамките на седем дни след излагане на даден човек на друг с Covid-19“, посочва EK в необвързваща препоръка към 27-те правителства на ЕС.

Комисията също така призова държавите да признаят взаимно бързите тестове и да споделят своите стратегии за тестване „с цел да ги приведат в максимална степен“.

Правителствата на ЕС имат различни правила за антигенни тестове и много от тях не са склонни да приемат общи стандарти, според вътрешен документ на ЕК, видян преди дни от Ройтерс.

Комисията заяви, че точността на бързите тестове при правилно засичане на положителни случаи, показател, известен като чувствителност, се увеличава, когато се използват при хора до пет дни след появата на симптоми и в случаи с високо вирусно натоварване.

Тя добави, че на този етап са налични малко данни за извършването на антигенни тестове при асимптоматични случаи и че понастоящем производителите не споменават асимптоматичните хора като целева група в инструкциите на техните бързи комплекти за тестване.

Комисията също така призова правителствата на ЕС да използват само тестове с най-малко 80% чувствителност и 97% специфичност.

Според нея клиничните проучвания на антигенни тестове досега показват чувствителност до 29% за някои тестови комплекти, докато специфичността е от над 80% в сравнение с резултатите от PCR.

Комисията препоръча използването на антигенни тестове дори при безсимптомни индивиди при големи коронавирусни огнища, като например ситуации, при които повече от 10% от изследваните хора се очаква да бъдат положителни./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...