Quantcast
Новини Пловдив » България » От 1 януари вдигат заплатите: Лекар с 600, сестра – 360, санитар – 120 лева бруто
COVID-19 България Важно Здраве Портфейл

От 1 януари вдигат заплатите: Лекар с 600, сестра – 360, санитар – 120 лева бруто

Проф. д-р Костадин Ангелов
Проф. д-р Костадин Ангелов

От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един в здравната система. На лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък. Много малко са желаещите, заяви пред БНТ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Министърът уточни, че няма да има забавяне на лечението на болните, не са забранени онкологичните операции и тези по спешност.

Проблемът на здравната система е многодишен, тя не е била реформирана и сега всичко излиза на показ, коментира проф. Ангелов.

Според него обаче не е сега моментът за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.

„Всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от държавите в ЕС, в която има недостиг на лекари и медицински сестри. Ще направим всичко възможно системата да работи по начина, по който трябва да работи“, категоричен бе здравният министър.

Следващата стъпка като мерки и организация на здравната система ще започне, когато се стигне заболеваемост 600 на 100 000 души на 14-дневна база.

„В областите в страната ще създадем лечебни заведения само за пациенти с ковид и за такива без ковид. Болниците се избират от областните щабове, може не навсякъде това да е възможно. До края на тази седмица очаквам областните управители да дадат предложения, след това ще ги облечем в заповеди. И едва тогава ще преминем към трансформацията“, поясни проф. Ангелов.

Той заяви, че имат ясен план за действие и той се следва.

В момента подготвяме заповед за карантинираните контактни лекари и отмяна на тяхната карантина. Когато човек е бил положителен се карантинира 14 дни, отрицателен тест не се изисква, защото дори да има положителен тест, човекът не е заразен, разясни още той.

Предлагаме и система за СМС известяване на заразените и по нея се работи, защото за София имаме над 1000 болни през вчерашния ден, а връчени са само 35 предписания за карантина, защото от РЗИ не достигат хора, каза още здравният министър.

Локдаунът е тежка мярка, ние трябва да анализираме дали това би помогнало, всяка една мярка се обсъжда, каза още проф. Ангелов. „България се справя, ние сме малко над средата по заболяваемост и смъртност в Европа“.

Здравният министър не одобри идеята лекарства да се продават в хранителните магазини, защото може да се окаже опасно за здравето на хората.

„Безразборната употреба на парацетамол в големи дози е рискова. Хората купуват по интернет, четат и се лекуват във фейсбук с разпространени рецепти. Това малко ми напомня за кампанията във фейсбук за ниски самолетни билети, които се предлагаха от Александър от Париж. Накрая се оказа, че това е Спас от Кочериново“, заяви министърът и призова да бъдат слушани експертите.

Когато говорим за лечение на пациент, то не може да е по телефона, смята той. Личният лекар обаче познава пациента, той е запознат със състоянието му. Но трябва да погледне и пипне, за да назначи лечение, подчерта проф. Ангелов. /ПловдивПрес

 

Още

Дъщеря на загинал с ковид лекар носи топъл обяд в болницата

Тенденция: Поръчваме по куриер лекарства за КОВИД от Турция и Гърция

Пловдив подгони рекорд – 525 заразени за денонощие

Общината дарява 83 000 лв. на МБАЛ „Св. Мина“ за превръщането ѝ в ковид болница

Болница само за ковид и болница, чиста от ковид, във всеки областен град

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...