Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев: Или спазваме мерките, или налагаме по-строги
COVID-19 България Важно

Доц. Кунчев: Или спазваме мерките, или налагаме по-строги

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Или като общество започваме да спазваме мерките, или въвеждаме по-строги мерки, които са въведени в много страни в Европа. В противен случаи стават все повече болни и все повече смъртни случаи. На 13 място сме в ЕС по заразени. Има бавно пълзене на горе, бяхме на 16-то място. Това съобщи  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му на Балканския полуостров сме на второ място по заболеваемост.

„На Балканския полуостров заедно със Северна Македония сме на челните места. Тя е на първо, ние на второ по заболеваемост. По отношение на смъртност сме на трето място в ЕС за последните 14 дни, а при тестовете сме с 40% положителни. Има един лек спад на тестовете в последните 2 седмици. Опитвам се да намеря нещо положително. То е много относително. При сравнение на двата последни 14-дневни периода в България има повишаване на двата периода с 1,8%. Има страни, където то е много по-голямо. Има и с отрицателна тенденция. Впечатление прави Белгия, където са – 43%“, обясни доц. Кунчев.

Обстановката в София е сложна, но не сме безпомощни. Повечето болници се преструктурираха и имаме достатъчно легла. Това заяви на брифинга на здравното министерство директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Какво е по-различно от брифинга на Цветница, на който ни обвиниха, че плашим хората? Разликата е, че тогава имаше стриктни мерки, а сега хората смятат, че ситуацията не ги касае“, допълни проф. Балтов.

„Спазвайте мерките, носете маски и правете така, че да не затруднявате болниците“, апелира шефът на „Пирогов“.

„Много положителни с антигенни тестове хора не искат да си правят ПСР. Крият се от властите, ходят на работа и заразяват близките си“, разкри още експертът.

„Нека обществото да е отговорно към близките си и нас“, призова проф. Асен Балтов./ПловдивПрес

Още новини по темата

Здравният министър: Ситуацията е сложна, мерките не получават подкрепа

27-годишен мъж най-младата жертва на К-19, без други болести са 38

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...