Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър: Ситуацията е сложна, мерките не получават подкрепа
COVID-19 България Важно

Здравният министър: Ситуацията е сложна, мерките не получават подкрепа

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Ситуацията в цялата страна е сложна. Виждаме, че мерките, които предприехме, не получават нужното разбиране и подкрепа. Това заяви на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Отново има недоверие, ако хората не вярват на държавата и продължава да се насажда мнениeто, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде, предупреди той.

Здравният министър призна, че натискът върху системата е изключително голям.

Ситуацията към настоящия момент е следната – 5766 са излекуваните за последната седмица. В страна от общия брой на разкрити легла 11 492 и общият брой за интезивно лечение е 1257, на лечение в момента са 5316 и 313 на интензивно лечение, запозна със статистиката за последните 7 дни здравният министър.

„Прави впечатление за огромен натиск върху системата в Благоевград, Бургас, Пазарджик, Перник, Варна, Пловдив, Габрово, Търговище, Шумен, Русе“, отчете още здравният министър. В Шумен например натискът бил 135%. „4330 са положителните медицински лица. Активните случаи са 2313 души, от които 2159 са на домашно лечение, 154 в болница, в интензивни структури са 10“, каза той и данните за заразения медицински персонал.

След като даде обобщени данни за COVID-19 у нас, проф. Ангелов обърна внимание защо са въведени „зелените коридори“.

„В самото начало видяхме, че коридорът 8-10 ч. е недостатъчен. Преместихме този коридор в следобедните часове. Всичко е обсъдено с експерти. Зеленият коридор  обаче сега носи някакво несъгласие от магазините и някакви притеснения у гражданите. И аз си задавам въпроса къде сбъркахме. Ние трябва да пазим живота на възрастни хора и ми е много трудно да разбера, видите ли, в тези часове трябва да влязат младите да пазаруват. Но защо за Бога чакат? Не могат ли да проявят разбиране?“, попита емоционално здравният министър.

„Както знаете, ние сме във война и в тази война ние трябва да спасим колкото се може повече български граждани. И всички ние трябва да разберем, че мерките са за това. Почти не знаем нищо за вируса. Нямаме твърда основа, на която да стъпим. Говорим  за планове за пандемия, които се отнасят към грипните вируси. Та този вирус държи ли се като грипа? Държи ли се като респираторните вируси?
Много хора говореха, че той така ще се държи, щяха да си късат дипломите. Ето такава е ситуацията, отново няма доверие, заключи проф. Ангелов./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...