Quantcast
Новини Пловдив » Палитра » Какво направих, пита Матей Матеев във „Възраждане“
Галерии Култура Палитра

Какво направих, пита Матей Матеев във „Възраждане“

Макове Автор: Матей Матеев
Макове Автор: Матей Матеев

Какво направих? С този въпрос е решил да кръсти новата си изложба Матей Матеев. Експозицията ще бъде открита в галерия „Възраждане“ на 24 ноември от 17 ч, а час по-късно Краси Алексиева ще я представи официално.

„Какво направих“ всъщност се превръща в риторичен въпрос за всеки, който разгледа творбите. Аз бих я кръстила „Нежност и страст“, казва галеристката Краси Алексиева.

Всяка нова изложба на твореца разкрива нови страни от необятната му фантазия. Матю е винаги изненадващ и непредсказуем и винаги успешен. В тази изложба цветовете се борят за надмощие; те са ту драматични, ту артистични, ту нежни, ту екзотични … и мога да продължа с още много епитети, защото картините са като необузданата палитра на твореца. Над всичко е непобедимата дива красота на природата и страстната натура на художника Матей Матеев, обобщава Краси Алексиева.

Биография

Роден през 1945 г. в град Кюстендил. Завършва Художествена Академия, София през 1975 г., специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов. Живее и работи в град Пловдив. Член на СБХ и Дружеството на пловдивските и бургаските художници. Работи живопис. От 1976 г. има 45 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант на над 40 общински международни пленери в гр. Пловдив. Организира първия частен пленер през 1990 г., чрез фирма „Неспо“ Пловдив, а от 1998 г. – пленери с галерия „Бараците“, Пловдив. От 2004 г. до 2017 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“. От 2017 г. е член на УС на „Пловдив 2019“. Член на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. Основател на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ към Ротари клуба, 2013 г. От 2015 г. е удостоен с почетното звание „Следовник на Народните будители“. От април 2016 г. е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От 2017 г. организира младежки пленер по живопис „Творецът“ към Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. През 2019 г. организира пленер по живопис в Медицински университет – Пловдив.

НАГРАДИ

2001 г. – I-ва награда за живопис „Струма“, ОХИ.

2002 г. – Награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници.

2005 г. – Награда „Пловдив“ за живопис.

2005 г. – Награда „Пол Харис“ на Rotary International.

2007 г. – Награда „Сребърно Възраждане“ на галерия „Възраждане“, Пловдив.

2010 г. – Голямата награда „Оскар Кокошка“ за живопис, Австрия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...