Quantcast
Новини Пловдив » България » Математик: Затегнете мерките, скоро ще има 200 жертви на COVID-19 на ден
COVID-19 България Важно

Математик: Затегнете мерките, скоро ще има 200 жертви на COVID-19 на ден

Петър Витанов
Петър Витанов

Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден, вече минахме три поредни дни с над 100 броя. Това предупреди пред БНТ математикът Петър Велков. Той призова за строги мерки.

„В момента виждаме смъртността в резултат на седмицата около 1 ноември, а тогава имахме два пъти по-малко заразени, което означава че към края на месеца, смъртността ще нарасне двойно. Скоро ще оглавим почти всички класации в Европа, ситуацията е тотално изпусната, каза Велков

„Все още не сме стигнали пиковите стойности на епидемията у нас и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ да нарастват, а в следващите 14 дни се очаква да се увеличат и смъртните случаи“, обясни математикът.

Той е категоричен, че минимум до края на месеца увеличението на заразените ще продължи, в зависимост от мерките. Според всички водещи епидемиолози и лекари на първа линия, мерките трябва да се затегнат, подчерта Велков.

Има най-различни примери в Европа и не само – колкото повече се бавим, толкова повече време отнема да се види ефектът от мерките и от един локдаун, коментира математикът. По думите му, случаите ще нарастват в първите няколко дни, дори ако мерките бъдат затегнати сега.

„Ако сега вземем мерки, тогава ще имаме и едни много по-спокойни празници през декември със семействата си и ще можем да започнем по-спокойно и годината, което е добре и икономически“, предупреди математикът.

В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса.

„Ние не управляваме пандемията, разчитаме на късмета и на самосъзнанието на хората. В момента нямаме данни за реалната ситуация, което е много притеснително. Изготвянето на математически модели става все по-трудно, тоест не знаем какъв е реалният брой на заразените в България, трудно е да правим сметки“, каза той.

Според математика, данните за хоспитализация също не са реални, тъй като един сериозен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до хоспитализация. Съответно, това надвишава и данните за смъртността. По различни данни, може би с 50% е по-висока директно смъртността от COVID-19.

„Присъственото обучение е проблем, училищата са ускорител на пандемията, защото децата са преносители, въпреки че повечето изкарват заболяването безсимптомно, категоричен е Велков, който е и учител по математика.

Вчера наш колега учител на 33 години загуби битката с коронавируса, без никакви заболявания и остави жена и дете. Затова и ние създадохме фонд за децата на героите, така че, нека всеки който желае, да помогне, призова Велков.

В момента е ужасяващо – нямаме учители, има висока заболеваемост, а леталитетът е изключително висок – 1,5% при учителите. Ако това продължи, скоро няма да има кой да учи децата ни, направи мрачна прогноза математикът./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...