Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Джамбазов: Това е война! Да не говорим за вина, докато не се докаже
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Джамбазов: Това е война! Да не говорим за вина, докато не се докаже

Ръководството на УМБАЛ "Св. Георги" даде извънреден брифинг
Ръководството на УМБАЛ "Св. Георги" даде извънреден брифинг

Незабавно беше назначена проверка по случая с двамата починали пациенти, които седят на стълбите пред COVID отделението в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“,  заяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Той увери, че ще бъдат взети показания от всички. „В понеделник са превозени шестима пациенти, трима са настанени, другите трима са били във втория курс на линейката, снабдена с кислород. Първият от последните трима е бил качен горе, защото е трябвало да се настани на третия етаж. Останалите двама са останали да изчакат, защото тяхното състояние е било малко по-тежко. Пациентът на кислород, по последни данни от шофьора на линейката, е стоял почти през цялото време в линейката, с изключение на последните 20 минути, а не на тези снимки, на които е сниман“, обясни директорът на УМБАЛ „Свети Георги“.

Вътрешната проверка не е показала, че кислородът в бутилката на пациента е свършила, както твърди съпругата му. „Не е практика пациентите да чакат отпред. Тези пациенти са били уточнени, че ще бъдат преведени от Клиниката по инфекциозни болести. Било е уточнено, че такива пациенти ще постъпят и е трябвало да се създаде организация. Проблемът е, че това отделение работи от 2-3 дни и логистиката не е напълно изчистена“, заяви още проф. Джамбазов.

„Няма как да се каже кой е крив, кой прав. Не мога да кажа кой има вина, докато това не се докаже от прокуратурата или от наша проверка“, категоричен е той.

Проф. Джамбазов посочи, че състоянието на един от пациентите е било много тежко. Другият е починал ден по-късно.

„И двамата пациенти са били значително увредени. Единият пациент е бил на хемодиализа с тежка бъбречна недостатъчност. Той загива по време на диализата. PCR тестът е бил положителен ден преди това. Вторият, по-възрастния пациент, загива на следващата сутнин“, обясни проф. Джамбазов.

„Това е война. Подложени сме на изключително напрежение, липсва на персонал“, коментира още той. От думите му се разбра, че някои медици напускат, като разберат, че ще лекуват пациенти с коронавирус. Налага се преместването на персонал от едно отделение в друго.

Проф. Джамбазов обясни, че COVID леглата в Инфекциозната клиника се били недостатъчни и затова още 35 легла са разкрити в Клиниката по токсикология. В УМБАЛ „Свети Георги“ има общо 141 легла за пациенти с коронавирусна инфекция и 20 за интензивно лечение./ПловдивПрес

Още

Правят проверка на случая с починалите пациенти в „Свети Георги“, следват уволнения

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...