Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Марияна Стойчева: Още година ще воюваме с вируса, не изливайте агресия по нас
COVID-19 Важно Здраве Мнения

Проф. Марияна Стойчева: Още година ще воюваме с вируса, не изливайте агресия по нас

Проф. Мариана Стойчева
Проф. Мариана Стойчева
  • Във военно положение сме, добре че идват студентите да помагат
  • Не очаквайте петзвездни условия, няма випове, всички са вип, борим се за човешки живот

Инфекциозната клиника стои на първа линия от първия ден на епидемията, колегите са абсолютно изчерпани, получаваме помощ от други колеги, но не очаквайте да вършим чудеса! Ние също сме лекари, също сме хора, уязвими и има някакъв предел. Хората трябва да бъдат малко по-търпеливи и в никакъв случай тази агресия не бива да се излива върху нас. Проявете разбиране, призова проф. Марияна Стойчева от Инфекциозната клиника в Пловдив на извънреден брифинг днес.

При нас е пълно със студенти, които са с академична справка. И добре че са тези млади хора, за да помагат. Работим с един супервайзер (лекар със специалност) и още трима-четирима студенти изпълняват неговите нареждания. Допускам, че ще става още по-тежко, защото част от колегите се разболяват, не издържат на това психическо, емоционално, физическо напрежение.

Поне година, година и половина ще продължи битката с коронавирусната зараза отсега нататък. Не очакваме положението да се подобрява, затова се налага пълна мобилизация и военно положение, предупреди проф. Марияна Стойчева по повод случая със смъртта на двама пациенти и ситуацията с развитието на заразата в Пловдив. Не очаквайте петзвездни условия, като в новотела, борим се за човешки живот. Няма ВИП, всички са випове, въпросът е да оживеем. Колкото може, повече да оживеем.

Проф. Стойчева обясни, че двамата пациенти, които починаха завчера са били от групата на високорисковите, при които опасността от усложнение е изключително висока. Единият от пациентите е бил на диализа и задължително е трябвало да бъде преместен в новооткритото отделение, за да продължи своето диализно лечение.

В клиниката всички пациенти са тежки и с дихателна недостатъчност, не можем да си позволим лукса да приемаме пациенти, които нямат нужда от кислород. В момента Инфекциозна клиника е пълна, всички са на кислород, всички са с дихателна недостатъчност. Пациентите, които пренасочваме към новото крило са с още един куп други рискови фактори, които налагат тяхната хоспитализация.

Динамиката на тази инфекция е изключителна, влошаването може да се случи за дни и за часове, подчерта проф. Стойчева. „Виждаш го, в момента може да бъде транспортиран, и с кислород, но какво ще стане утре, какво ще стане следващия ден? Това не може да се предвиди“, категорична е най-добрата инфекционистка в Пловдив.

 

Още

Проф. Джамбазов: Това е война! Да не говорим за вина, докато не се докаже

Проф. Марияна Стойчева: Стаден имунитет срещу COVID-19? Цинично е, не сме в XVI век!

Проф. Стойчева: Не се страхувайте, никога няма да дезертираме

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...