Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Спецпрокуратурата крие разследванията срещу властта
Важно Градът Съд и Прокуратура

Спецпрокуратурата крие разследванията срещу властта

Всички тези хора чакат края на разследванията от доста време.
Всички тези хора чакат края на разследванията от доста време.
  • Отказва да каже докъде са наказателинте производства дори по Закона за достъп до обществената информация
  • Райна Петрова чака края на делото от юли 2014-а, Тотев – от януари 2017-а, на този фон – Ралев – едва от година и половина

Ваня ДРАГАНОВА


Специализираната прокуратура е непробиваема и отказва да съобщи докъде са разследванията срещу обвинените в последните години в длъжностни престъпления пловдивски властници, дори и когато питането е по Закона за достъп до обществената информация. ПловдивПрес изпрати въпроси по ЗДОИ на какъв етап са наказателните производства срещу Райна Петрова, Иван Тотев и Димитър Кацарски и Ральо Ралев, след като задаването им на говорителя на Спецпрокуратурата не даде никакъв резултат. Бившата кметица на район „Централен“ чака края на наказателното производство от юли 2014-а, бившият кмет на Пловдив и заместникът му – от януари 2017-а, на този фон бившият кмет на „Северен“ е направо пресен – сдоби се с обвинение в края на май 2019-а.

За това време обществото би следвало да научи

злоупотребили ли са наистина с общественото си положение тези хора, или прокуратурата им е повдигнала обвинения, които не може да докаже.

Само че в държавното обвинение отдавна са измислили трети вариант –  наказателното производство е факт, а дали по него се прави нещо, или не, само в прокуратурата знаят. Но не казват, дори и когато са питани по предвидения за това ред – по Закона за достъп до обществената информация. В конкретния случай ПловдивПрес получи отказ, въпреки че информацията безспорно е обществена, а интересът към знаковите дела – факт.  „Преди приключване на разследването прокурорът по закон не може да изразява становище за развоя на същото. По всички дела от особен обществен интерес или при надделяващ такъв Специализираната прокуратура ще продължи да следва наложената в годините практика да осведомява по подходящ начин (съобщение, брифинг), когато прокурорът по вътрешно убеждение се е произнесъл по наблюдаваните от него преписки и дела“, гласят мотивите исканата информация да не бъде предоставена.

Само че същата тази прокуратура често публикува срс-та, записи, дешифрирани разговори и т. н.

Такова е било вътрешното убеждение на прокурора, както е ясно.

Но така за повече от 6 години хората не успяват да формират вътрешно убеждение пътувала ли е Райна Петрова до Тайланд на разноски на бизнесдамата Надежда Минчева, която срещу това получила обществените поръчки за доставка на храна на детските градини в „Централен“; близо 4 години не са наясно злоупотребили ли са Иван Тотев и Димитър Кацарски при изграждането на зоопарка и година и половина – дали Ральо Ралев е поискал подкуп от строителен предприемач.

След делото,  което започна първо в Пловдив, преди да бъде препратено на Спецпрокуратурата, Райна Петрова изчезна от публичното пространство и последното, което се знае за нея, е, че рисува стъклени чаши. Иван Тотев стана програмист и направи сайт за търговия с уиски. Ральо Ралев менажира заведение с детска площадка срещу халите в Кючук Париж. А луксозният апартамент на бул. „6 септември“, който се води на фирмата на баща му, видимо е обитаем.

В правото има понятие „разследване в разумен срок“. Което у нас често се интерпретира доста свободно, но като всяко нещо на този свят и това си има цена. Която всички вкупом плащаме след съответните дела в Страсбург.

Апартаментът на последния етаж в тази кооперация се води на бащата на Ральо Ралев.
Апартаментът на последния етаж в тази кооперация се води на бащата на Ральо Ралев.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...