Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Акциите на Tesla скочиха в небето, Мъск изпревари по богатство Зукърбърг
Автомобили Бизнес Бизнес под карантина Свят Технологии

Акциите на Tesla скочиха в небето, Мъск изпревари по богатство Зукърбърг

Илон Мъск
Илон Мъск

Акциите на американския производител на електрически автомобили Tesla достигнаха рекордно висока стойност в четвъртък, като за кратко се търгуваха на ниво от 508,61 долара за акция, преди да затворят на по-ниското равнище от 499,27 долара.

Акциите на компанията са в подем, откакто S&P Dow Jones Indices обяви през тази седмица, че ще включи автомобилния производител в референтния индекс преди търговията в понеделник, 21 декември. Фонд мениджърите, които проследяват S&P 500, ще трябва да купят акциите за своите портфейли.

Акциите в момента са напът да отбележат най-добрата си седмица от тази, приключила на 21 август, преди сплита на акциите в разпределение 5 към 1 на 31 август, изчислява CNBC.

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley също надгради рейтинга на Tesla до еквивалентен рейтинг „купувай“ в сряда, за първи път от години, откакто компанията даде рейтинг за покупка на акциите.

„Tesla е на прага на дълбока промяна на модела от продажба на автомобили към генериране на висок марж, периодични приходи от софтуер и услуги“, заяви автомобилният анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас в бележка от сряда. Банката повиши ценовата си цел до 540 долара от досегашните 360 долара.

Вот на доверие към индустрията дойде от Великобритания, която сега гледа на нарастващия си парк от електрически автомобили като на начин за създаване на работни места и също така за балансиране на електроенергийната мрежа. Министър-председателят Борис Джонсън призова за постепенно премахване на автомобилите, задвижвани изцяло с бензин и дизел до 2030 г., десет години преди предходния график.

По-късно главният изпълнителен директор на General Motors Co. Мари Бара обяви на индустриална конференция, че GM е готова да похарчи повече от 20-те милиарда долара, които преди това бе предвидила, за електрически модели до 2025 г. Най-големият американски производител на автомобили възнамерява енергично да разшири своята гама от електрически превозни средства. До края на 2025 г. 40 процента от моделната гама в САЩ трябва да се състоят от автомобили с батерии, съобщи Мери Бара в четвъртък.

Дотогава GM планира да предложи 30 напълно електрически модела по целия свят. За тази цел инвестициите в акумулаторни и самоуправляващи се превозни средства трябва да бъдат увеличени с една трета до 27 млрд. долара (почти 23 млрд. евро). „Климатичните промени са реални и ние искаме да бъдем част от решението“, каза Бара.

Желанието на пазара да финансира нови EV начинания личи и от броя на стартъп компаниите, които са готови да бъдат листнати в близко бъдеще. В сряда Bloomberg съобщи, че Electric Last Mile Solutions води преговори за листване чрез сливане с Forum Merger III Corp., компания за придобиване със специално предназначения. Тази новина последва отблизо примера на Arrival Ltd., която се съгласи да се комбинира с CIIG Merger Corp.

Tesla наскоро отчете петото си поредно тримесечие на печалба за третото тримесечие от 8,77 млрд. долара. Компанията също така съобщи, че е доставила 139 300 автомобила през третото тримесечие, нов рекорд за нея.

Книжата на компанията са поскъпнали с 490% през тази година./ПловдивПрес

 

Още

SpaceX и “Тесла” изстреляха Илон Мъск на трето място по богатство

Двама българи в екипа за полета на „Резилиънс“, Мъск гледа онлайн заради К-19

Илън Мъск обяви: Кацаме на Луната до две години

Илон Мъск пуска Роботакси без шофьор през 2020

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...