Quantcast
Новини Пловдив » България » РЗИ ще връчва предписание за карантина с SMS или e-mail
COVID-19 България Важно Здраве

РЗИ ще връчва предписание за карантина с SMS или e-mail

Пленарна зала
Пленарна зала

Депутатите приеха промени в Закона за здравето на първо четене, според които Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще имат право да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение (е-mail или SMS).

Предложението е на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Представяйки мотивите председателят на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова изрази надежда, че с промяната ще се помогне на здравните инспектори при изпълнение на техните задължения и отговорности в областта на надзора и контрола на противоепидемичните мерки в контекста на COVID-19, които в настоящия момент са свръх натоварени.

„Със законопроекта се предлагат и изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се създава правна възможност, при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, със заповед министърът на здравеопазването да забрани износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг на територията на Република България“, обясни още д-р Даниела Дариткова, цитирана от НоваТВ.

Според нея има нужда от прецизиране на текста за това за кои заразни болести се налага болнично лечение и задължителна изолация, както и за кои се налага само една от двете мерки. Дариткова смята, че не целесъобразно и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат използвани само с цел изолация на пациенти, без наличието на реални медицински показания за хоспитализация, само поради факта, че са болни от или заразоносители.

Болните от коронавирус вече няма задължително да се лекуват в болница, решиха още депутатите с поправки в Закона за здравето, приети на първо четене.

В сега действащото законодателство на задължителна изолация и на болнично лечение подлежат болни и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. С новата поправка задължението за болнично лечение отпада.

Още

119 загинаха от заразата, 27-годишен е най-младата жертва за денонощието
COVID-19 уби шефа на Хирургичното отделение в Хасково
Обичан преподавател в Асеновград почина с коронавирус
Часове след смъртта на училищния директор в Асеновград, починала и майка му от К-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...