Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Строят детска ясла на спорен имот на бул. „Никола Вапцаров“
Градът Пловдив

Строят детска ясла на спорен имот на бул. „Никола Вапцаров“

Имотът на бул. "Никола Вапцаров"
Имотът на бул. "Никола Вапцаров"

Областна администрация започва процедура за построяването на детска ясла  върху  държавния терен на бул. „Никола Вапцаров“ в Пловдив. Това е единственият имот, собственост на администрацията, а решението е взето след анализ и доклад на специална комисия.

Решението е и на база уважените от страна на Община Пловдив  жалби на граждани по предложения ПУП относно параметрите и височината на застрояването,  в следствие на което е намален процентът на застрояване от 80%  на 60% с 40 на сто зеленина.

Първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено.

Според комисията теренът не бива да се продава, защото градът само ще загуби.

„Затова решихме за най-разумно, тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, да учредим право на строеж като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м за  детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство“, обясни областният управител Дани Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции Социално подпомагане, които в момента плащат наем в размер на 6 хиляди лева месечно.

По думите й първоначално идеята е била да бъде построена детска градина, но поради  намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла.

В офертата са включени и други обекти с обществено предназначение, достъпни за населението и хора с увреждания, които ще останат държавна собственост и в тях могат да бъдат преместени други държавни структури, които сега плащат наеми на свободния пазар.

Стойността на всичко трябва да е в размер не по-малък от 2,5 милиона лева. Членовете на комисията са единодушни, че по този начин държавата печели много повече тъй като, ако се продаде теренът,  пазарната му стойност е 1,4 милиона лева. А при учредяване право на строеж печалбата за държавата е милион повече.

Детската ясла ще бъде дарена на Община Пловдив с цел да се подпомогне район „Южен“, като най-гъсто населения район на града, и да се отговори на нуждата от детски заведения като цяло в Пловдив.

В изготвения договор за имота са сложени редица клаузи, които защитават държавния интерес. Предвиден е висок размер на депозит, който се задържа в процес на строителството, забрана за продажба до построяването на детската ясла и обектите с обществено предназначение, включително и банкова гаранция.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...