Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Вирусолог: COVID-19 не е станал по-агресивен, позитивните хора са повече
COVID-19 България Важно

Вирусолог: COVID-19 не е станал по-агресивен, позитивните хора са повече

доц. д-р Любомира Николаева-Гломб
Доц. д-р Любомира Николаева-Гломб

COVID-19 не е станал по-агресивен, просто позитивните хора станаха повече. Вирусът е нов, не искам да правя прогнози. Това коментира ръководителят на отдел „Вирусология” към НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб пред Нова телевизия.

„Доказа се, че мерки тип локдаун действат, дистанцията действа. Но не виждам смисъл от затягането на мерки, ако няма да се спазват. В момента учениците учат дистанционно и след края на уроците се събират на групички“, коментира тя.

По думите й идеята от това учениците да са затворени е децата да ограничат също социалните си контакти.

По думите й маските  не са скафандър, който ще ни предпази от инфекция. „Маските намаляват риска от заразяване. Маската – правилно носена, обхващаща и носа, и устата, намалява риска от вдишване на вируса. Това обаче не минимализира риска”, обясни  доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Когато се срещнат грипът и коронавирусът какво ще се случи – тепърва ще разберем. Все още нямаме достатъчно данни за това как протича тази двойна инфекция при хора, с установена подобна двойна зараза. Всичко останало са спекулации”, категоричен е експертът.

Гломб каза, че също е притеснена от антимикробната резистентност.

„Антибиотиците не лекуват вируси. Знаеше се, че Ремдесивирът не е панацея. Ремдесивирът беше един компромис, това се знаеше още от началото на пандемията. Започна преглед на стари лекарства за други болести дали биха могли да се използват. Ремдесивирът показа, че съкращава болничният престой с няколко дни“, обясни тя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...