Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кавга между братя за наследство ли е спорът ни със Северна Македония
Важно Мнения Съботен цикъл

Кавга между братя за наследство ли е спорът ни със Северна Македония

Бойко Борисов и Зоран Заев
Бойко Борисов и Зоран Заев
  • Нито една от двадесет и шестте членки на съюза, освен нас, не се е обявила твърдо в защита на нашето достойнство. За тях това е ще си остане нещо дребно балканско

 

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Още миналата седмица си говорехме за това, което става сега в отношенята ни с Република Северна Македония. Нашето правителство, нашият т.нар. политически елит и управляващи, и опозиция, събраха кураж и не се съгласиха да дадат зелена улица на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

Да се каже, че този факт предизвика всеобща радост у нас, ще е галеща българското ни ухо, но пресилено оптимистична информация. Нашият народ, както всички народи по Европа и света, е притеснен от коварната и неспиращата да нарства мощ на лошия вирус. Международната политика вълнува предимно, основно тези, които работят с нея – политици, политически коментатори и анализатори и медии.

Поне за себе си съм сигурен, че и по поречието на Вардар обикновените хора се стараят преди всичко да се предпазят от пандемията. Е, няма начин вниманието им да не бъде привлечено от нововъзбудената амбиция на медиите да им обясняват колко коварни са били, са и ще бъдат българите, защото, виждате ли, спряха ни по пътя ни към ЕС.

Сигурен съм още, че това няма да ги развълнува особено, по скоро ще им се стори досадно повторение по повод.

Лошотията на българите, измислена с политически цели, но и усърдно подкрепяна с умишлено раздути факти от времето на войните, им е набивана в съзнанието още от детската градина

Ние, обикновените хора неисторици, познаваме историята си такава, каквато е описана в учебниците за малките класове, черно-бяла. Македонските учебници са си избрали за основен враг българите, т.е. по-големия си брат. И воюват с него, т.е. с. нас за наследство.

Сега ще ги разгневи и една нова за тях, но вече преживяна от нас заблуда. Не само най-паметливите ще си спомнят очакванията, които ние българите масово имахме, когато се подготвяше приемането ни в ЕС. Влизаме в клуба на умните и богатите. Щом влезем, до ден- два или до година-две, ще станем и ние масово умни и богати. Влязохме, там сме от години и видяхме колко сме се заблуждавали или колко ни е заблуждавала пропагандата. И най-доверчивите от нас разбраха, че ЕС не е благотворително дружество, не е раят на земята.

В такава хипнотизираща заблуда живеят сега братята македонци и ако сега се породи някакво ново озлобление спрямо нас, тя, заблудата, ще го породи. И да им казваме, че членството в ЕС само по себе си не храни изобилно и не прави обществените ни отношения по-цивилизовани, няма да ни повярват.

И политиците им ще наблягат на тая струна от наивната и самообнадеждаваща се човешка душа. Но ще разчитат, както вече разчитат, основно на геополитическата карта. За да ни ги даде на Русия, Евроатлантическата общност ще принуди България да преглътне и преглъща обидите, които пропагандата на Скопие от десетилетия не е спряла да бълва и вече бълва с ново вдъхновение.

Бившият заместник-посланик на Германия в София и бивш посланик на Германия в Скопие

Клаус Шрамайер написа за Дойче веле съчинение със заглавие „Ако няма решение на спора със Северна Македония, победител ще се окаже Русия“

Беше препечатано във в.“Дневник“, може да се прочете. Господинът е артистично изненадан от обрата в поведението на иначе познатите му като сговорчиви и добродушни българи. Сочи вината за това към Красимир Каракачанов, който според него е успял да се издигне от някогашния агент на ДС до вицепремиер и министър на отбраната, като лидер на малка националистическа партия. Господинът съветвва премиера ни да скъса с партията на Каракачанов, дори това да свали правителството му, но да не отваря път на Русия. Шрамаер не се притеснява да използва като свои „аргументи“ пропагандните клишета на скопските политици. Стига чак до историческата, според скопските културтрегери, вина на българите за депортацията на македонските евреи, пресътворена в антибългарския филм „Трето полувреме“.

Основният му патос е осезаемо базиран на незаобиколимото обстоятелство, че ЕС не се интересува от исторически наложилите се и затегнали се в неразрешаването си спорове между съседни държави. Обяснено ни е, че членството в тази общонст значи частичен отказ от суверенитет в името на общите цели.

Този отказ е частичен само за големите страни членки. Малките биват цялостно лишавани от суверенитета си дори от бивши дипломатически чиновници с нисък ранг като г-н Шрамайер

А това, че гази плитко в анализираните от него проблеми, му личи от дребното заяждане с агентурното минало на Каракачанов. Подчертано обратното на симпатизант на Каракачанов и партията му съм, но… Г-н Шрамайер сочи комунистическото минало на нашия вицепремиер и военен министър, защото му е удобно.

И удобно премълчава миналото на канцлера на Германия г-жа Меркел като щатен комсомолски работник в бившата ГДР

Това минало не е попречило на г-жа Меркел да стане политически лидер от световна величина и да се нареди до добре запомняните от историята жени световни политически фактори, като Голда Меир, Маргарет Тачър и др. И не то пречи на г-н Каракачанов да прогледне на България и света отвъд амбразурите на новоразвихрилия се национализъм.

Така, с нещо като пропагандна артилерийска подготовка, като анализите на г-н Шрамаейр, започват вътресъюзните геополотически атаки, за които премачкването на националното достойнство на една малка страна е само една от предвидените жертви на започната война. В дипломатическите войни между колосите, за наше съжаление, са предвидени и жертви от приятелски огън.

Попресилената радост на политическия ни елит от дружния отпор срещу наглите действия на скопските им колеги е много предварителна

Република Македония се е насочила да става член на ЕС, без да се съобразява с правилото в тази общност страните членки да не ругаят незаслужено съседите си. Нито една от двадесет и шестте членки на съюза, освен нас, не се е обявила твърдо в защита на нашето достойнство. За тях това е ще си остане нещо дребно балканско. /ПловдивПрес

Още

Съботен цикъл: Нe унивайте, хора, доброто не е победено

Уволниха шеф на македонска агенция заради обида към Захариева

„Искам да покажа среден пръст на българите.“

Заев: Ветото на България горчи, най-голямото поражение за ЕС

Меркел към Борисов и Заев: Разберете се, важно е!

Заев обвини България в нарушаване на Договора за приятелство

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...