Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Мъж от Стамболийски почина в Пловдив, разкарван от болница в болница
Важно Здраве Истории Общество Пловдив Посоки

Мъж от Стамболийски почина в Пловдив, разкарван от болница в болница

Елена Недева и синът й Николай недоумяват защо Йордан беше оставен да умре.
Елена Недева и синът й Николай недоумяват защо Йордан беше оставен да умре.

Мъж на 70 години от Стамболийски е починал, разкарван от болница в болница в Пловдив. Неговият син  Николай Недев се свърза с ПловдивПрес и разказа за скандалния случай.

70-годишният Йордан Недев е имал сърдечно заболяване и сънна апнея, състоянието му се влошава на 12 ноември и близките му търсят Бърза помощ. Откаран е в УМБАЛ „Свети Георги“ – Хирургиите на „Пещерско шосе“, където са му направени изследвания и два бързи теста за коронавирус с отрицателен резултат. Оттам, след консултация с Регионалния координационен център е препратен за прием в МБАЛ „Пловдив“ с влошено дишане и кислородна сатурация 70%, като нормалните стойности са над 95%. Лекарка от бившата Окръжна болница обаче отказва да го приеме и го съветва да си купи апарат за дишане. Възрастният мъж е върнат в дома си, но състоянието му продължава да се влошава. На следващия ден отново с линейка е откаран в Хирургиите на „Пещерско шосе“. Накрая пациентът е закаран в МБАЛ „Иван Рилски“ , но състоянието му вече е тежко и след един ден мъжът умира.

„Баща ми можеше да живее, но лекарите не направиха нищо, а в продължание на повече от 24 часа ни размотаваха“, възмущава се синът на Йордан Недев.

Ето и емоционалния разказ на Николай Нeдев за случилото се с баща му:

Баща ми почина на 17 ноември, имаше сърдечно заболяване и сънна апнея. На 12-и се почувства зле. Аз бях на работа, майка ми вика Бърза помощ. Лекарският екип установява, че сатурацията на кислород в кръвта е ниска – 70%. Линейката го кара на Хирургиите на „Пещерско шосе“ , защото такъв е редът – спешните случаи от Стамболийски минават първо оттам. Започва дългото чакане, на първия етаж в Спешното. Баща ми стои там от 11 часа до 18 часа. Направени са му два бързи теста за коронавирус,  и двата са отрицателни, както и някакви изследвания. Майка ми е попитала лекарите какво се случва и защо толкова дълго трябва да чакат, а те са отговорили, че му търсят място, където да го приемат.

След 18 часа му дават документите, насочен е от Регионалния координационен център като пациент с влошено дишане, сатурация 70% и два отрицателни теста и казват, че трябва да бъде приет в УМБАЛ “ Пловдив“. Междувременно и аз успях да отида при тях. С линейката отиваме в бившата Окръжна болница. Трима лекари го преглеждат само със слушалка. Д-р Даниела Бельова, която също го прегледа, му каза: „Аз и да те приема, пътеката е такава, че ще те изпиша след 4 дни в същото състояние. Ти трябва да си купиш апарат за дишане“. Въпреки че в документа от УМБАЛ „Свети Георги“ пишеше, че е за прием, лекарката не го прие в УМБАЛ „Пловдив“.  Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница. В 22,30 часа го прибрахме вкъщи в Стамболийски. Междувременно продължи да се влошава. На следващия ден, 13 ноември, викаме отново Бърза помощ. Карат го пак в Хирургиите на „Пещерско шосе“.

Оттам отказват прием и ни дадоха един документ без печат и подпис, в който пише, че е с Ковид, а PCR тест не са му правили. Настояха да го караме в Инфекциозна. Обадихме се  пак на личната лекарка, която ни казва: „Той  има температура, с два бързи отрицателни теста е и ако го вкарате в Инфекциозна сред заразените, ще го изтървете за часове“. Лекарят в линейката се обади в РЗИ и обясни, че баща ми е с два отрицателни теста и че на дадения документ, че е с Ковид,  няма нито подпис, нито печат.

Лекарят в линейката предложи да го закараме в болница „Иван Рилски“. Там вече го приеха, но сатурацията му беше 40% и в тежко състояние. На втория ден ни се обадиха, че баща ми е починал. Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна носи вина за смъртта на баща ми, твърди Николай Недев.

Ако първия ден лекарката в УМБАЛ „Пловдив“ го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив“, смятат Николай и майка му Елена .

Николай Недев заяви, че ще се консултира с адвокат, а също и с Българския хелзинкски комитет и ще заведе дело.

„В 21 век подобно отношение към хората е абсурдно. Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ. А да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система? Хората, които са с други заболявания и нямат Ковид, къде да се лекуват“, пита мъжът, който преди дни е загубил баща си.

ПловдивПрес ще предостави възможност и на цитираните болници да изкажат своята версия по случая./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...