Quantcast
Новини Пловдив » България » Зам.-министър предлага да приемат в болница и без PCR при симптоми на ковид
COVID-19 България Здраве

Зам.-министър предлага да приемат в болница и без PCR при симптоми на ковид

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков показа картата, оцветена в червено
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков

Зам.-министърът на здарвеопазването д-р Бойко Пенков ще направи предложение в болница да се приемат пациенти със симптоми и без положителен PCR тест, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ. Това той сълбщи в предаването „Неделя 150“.

„Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината. Работим в условия на особена обстановка на пандемия“, каза той. Д-р Пенков добави, че като лекар е живял на първи фронт по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, колкото сега.

„През лятото се правеха анализи, правят се непрекъснато. Положиха се усилия от страна на правителството за водене на преговори за осигуряване на ваксинопрофилактика. България участваше в преговорите на европейско ниво за доставка на лекарства. Разиграха се различни сценарии – как да реагира системата при съответен брой хора. Много неща се вършат и се продължава да се вършат. Работи се на високи обороти“, каза още зам.-министърът.

Според него проблемът не е с болничните структури, а с персонала. „Лекарите и сестрите ни са в по-зряла възраст, имат хронични проблеми, те се страхуват за себе си и за близките си. Сега се създават законови текстове за командироване на хора, за пребазиране… Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на заразата, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал“, заяви той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...