Quantcast
Новини Пловдив » Важно » От понеделник: Редуват онлайн и присъствено обучение в училищата в Пловдив
Важно Образование Посоки

От понеделник: Редуват онлайн и присъствено обучение в училищата в Пловдив

Иванка Киркова
Иванка Киркова, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

С графици за редуване на онлайн и присъствено обучение започват от понеделник учениците от 5. до 12. клас в Пловдив. Вариантите са различни за отделните класове – редуването е по седмици, а в някои училища се прилага и схемата по дни – например, в понеделник и вторник учениците ще са в клас, а в сряда, четвъртък и петък ще учат от вкъщи.

Всички директори са изпратили в Регионалното управление на образованието графиците за обучението до Коледа.

„Организацията на по-голямата част от училищата в Пловдив, както и на отделни училища в други общини, е такава, че между 30 и 50% ще се намали присъствието на учениците в учебните сгради. Възможни са всякакви варианти за редуване на присъствено и обучение в електронна среда. Професионалните гимназии, например, не могат да минат изцяло в електронна среда, защото имат практики и съм дала указания  те да се провеждат в по-малки групи“, заяви за ПловдивПрес началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова.

Тя обясни, че има училища в Пловдив и областта, които са изцяло на онлайн обучение с разрешение на министъра на образованието.

До декември месец в електронна среда ще се обучават учениците на две училища в Асеновград – ОУ „Никола Вапцаров“ и ОУ „Петко Каравелов“, където преди дни от коронавирус почина директорът Христо Андонов. В останалите школа в града също ще се прилага график за редуване на онлайн и присъствено обучение.

Иванка Киркова припомни, че при над 15% отсъстващи във връзка с коронавируса училището преминава в обучение в електронна среда по заповед на здравния министър. Този вариант е валиден до 30 ноември.

„Знам, че има учители, които се страхуват и искат онлайн обучение. Директорите могат да пишат на министъра и да посочат мотивите, с които искат да премине училището на обучение в електронна среда. Трябва да има решение на Педагогическия съвет и Обществения съвет.“, подчерта началникът на РУО – Пловдив.

Иванка Киркова е категорична, че директорите нямат право да отказват на родители, които искат децата им да се обучават пред екрана вкъщи. „ Родителите подават заявление до директора, декларират, че ще помагат на децата си и ще им осигурят технически устройства. Ако има проблеми някъде, да подават заявленията в РУО“, призова Киркова.

Тя допълни, че в Регионалното управление на образованието в Пловдив се опитват да намерят най-добрите решения в сложната ситуация покрай пандемията с коронавирус.

„Процесите са динамични. От една страна, децата от 1 до 5 клас трябва да се обучават с възрастен. Родителите работят и не знам кои могат да си позволят тази организация и кои не. Не може с лека ръка да се вземе каквото и да е решение. От друга страна, някои учители се оплакват, че нямат технически устройства и добра интернет връзка. Много въпроси се поставиха и затова как учителят ще трябва да провежда онлайн обучение и да бъде в клас. Но така се прави организацията, че основното обучение е присъствено, а може на децата, които се обучават в електронна среда да дава указания, да им поставя задачи. Затова са и тези графици, за да има моблиност  в процеса“, каза Киркова.

Тя е разпоредила на директорите, ако учители поискат да си вземат отпуск, да им бъде разрешено. „Директорът може да направи гъвкав график, някои часове да се редуцират или да се преструктурира материала. Заместници ще се намерят. В РУО има банка кадри и ще осигурим учители, освен това вече студенти от Пловдивския университет са готови да се включват и да преподават в училище. Например в Арменското училище влиза студентка. Министърът е отправил молба към всички висши учебни заведения да бъдат привлечени студентите в учебния процес, ако имат желание“, обясни Иванка Киркова.

От понеделник учениците от 5. до 12. клас, които се връщат в училище, трябва да носят задължително маска в учебните часове по заповед на министъра на образованието.

За учениците от 1. до 4. клас носенето на маска в час и други занимания може да бъде задължително по решение на Педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...