Quantcast
Новини Пловдив » България » Венецианската комисия настоява за съдебна отговорност на главния прокурор
България Важно Политика Съд и Прокуратура

Венецианската комисия настоява за съдебна отговорност на главния прокурор

Иван Гешев
Иван Гешев

Би било пропусната възможност, ако в една нова българска Конституция не бъде заложена възможността главният прокурор да бъде привличан под съдебна отговорност. Това се казва в критично становище на Венецианската комисия относно първоначалния проект за нов основен закон на управляващите от ГЕРБ.

Според решение на Конституционния съд от юли Конституцията би трябвало да позволява в случай на потенциален конфликт на интереси отстраняване на главния прокурор, който да бъде обект на криминално разследване, се казва в позицията на Комисията, предаде БНР.

В нея се настоява и за създаването на механизъм за независимо разследване, който да не е подчинен по никакъв начин на главния прокурор.

Комисията е на мнение, че компетенциите на прокуратурата извън криминалното законодателство трябва да бъдат сведени до необходимия минимум, а пробационният период за младите съдии и прокурори да се премахне.

Като положителна стъпка Комисията отчита отпадането на Висшия съдебен съвет и създаването на два независими съвета – един за съдии и втори за прокурори и следователи. Същевременно оттам подчертават, че поне половината от местата в бъдещия съдебен съвет  трябва да са на съдии, избрани от техни колеги от всички нива на съдебната система.

Членовете на прокурорския съвет не трябва да имат йерархични връзки с главния прокурор и трябва да представляват други правни професии.

Необходим е и механизъм за излизане от трудни ситуации, когато Народното събрание не може да събере 2/3 от вота на депутатите.

Комисията смята, че намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно като брой, без да е направена цялостна оценка на влиянието на подобно действие върху политическата система на България.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...