Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Извънредната обстановка до края на март, затварят училища и заведения
COVID-19 България Важно

Извънредната обстановка до края на март, затварят училища и заведения

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Нови мерки ще бъдат въведени от петък, 27 ноември. Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с 4 месеца до края на март. Това предлага здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Всички мерки ще бъдат обсъдени на Министерския съвет.

„Преустановяваме присъствените занимания в университети,  училища, ясли и извънкласни дейности. Преустановяваме всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия“, заяви Ангелов.

„Продължаваме забраната за посещение на дискотеки и барове. Преустановяваме работата на заведенията за хранене, заведения за бързо обслужване, ресторанти,  и т.н. Те могат да работят само за доставки по домовете. Преустановяваме работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове и молове. Ще работят само аптеки, дрогерии, банки, пощи, застрахователи, доставчици на платежни услуги.“, каза той.

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Всеки един от вас ще стане и лекар и медицинска сестра. Време е отново да се обединим в името на живота“, коментира здравният министър.

Той увери, че няма да има КПП-та в областните градове.

„Броят на заразените лица в ЕС към 23 ноември на 14-дневна база са 2 842 649 лица, а починалите 49 264. България е на 11-о място по заболяемост в ЕС за 14 дни. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни. Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече също са болни. Разумът ни казва, че е нужно да опредприемем нови мерки“, обясни министър Ангелов.

„Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Само живи и здрави хората могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“, каза той.

Целта е мерките да останат до празниците и да последва облекчаване до Коледа. Според проф. Ангелов първите резултати могат да дойдат в рамките на 8 дни, но ефектът ще може да се види след 21 дни./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...