Quantcast
Новини Пловдив » България » Депутатите гласуват окончателно Бюджет 2021
Бизнес България Важно

Депутатите гласуват окончателно Бюджет 2021

Не приеха идеята на ГЕРБ за избор на Велико народно събрание
Снимката е илюстративна

Бюджетът за догодина влиза на второ четене в пленарната зала. Заедно с него депутатите трябва да гласуват и финансовата рамка на Държавното обществено осигуряване, както и парите за Здравната каса. Заседанието на парламента е извънредно.

Бюджет за 2021 г. се очаква да събере приходи в размер на 47,6 млрд. лв. Заложените разходи възлизат на 52,5 млрд. лв. Така се получава дефицит от 4,5% или 4,9 млрд. лв.

Очаква се депутатите да гласуват окончателния вариант на превърналите се в спорни детски надбавки. Мнозинството се обедини около запазване на т. нар. подоходен критерий, а за едно дете помощта на месец ще бъде в размер на 40 лв., за две деца – 90 лв., а за три – 135 лв., при доход на член от семейството до 510 лв. За останалите са предвидени данъчни облекчения от 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. При сегашната формулировка на текстовете обаче остава неясен въпросът дали най-бедните домакинства ще могат да се възползват и от двата вида подпомагане.

В парите за здраве догодина депутатите се очаква да одобрят и добавката от 600 лв. към заплатата на лекарите, 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитари. Към нея обаче няма да могат да се възползват медици с над 5 хил. трудово възнаграждение.

Бюджетът на ДОО за догодина тръгва към окончателно гласуване в пленарна зала с предвиден рекорден трансфер от 6,2 млрд. лева. Идеята е с публични средства да се помогне на НОИ. Приходите надхвърлят 8 млрд. лева, но в същото време разходите нарастват с 1,38 млрд. лева. Основната причина за големия дефицит на средства по бюджета на ДОО е заложеното увеличение на пенсиите.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. ще нарасне с 18,6%. През 2021 г. за изплащане на пенсии са предвидени 12,340 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през настоящата година.

Минималната работна заплата ще бъде повишена от 610 на 650 лв.

За социални политики са отделени близо 1,35 млрд. лв. повече. Парите за Здравната каса ще са в размер на 5,34 млрд. лв./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...