Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съдът отмени 2 отказа на Община Стамболийски за обществена информация
Важно Регион Стамболийски Съд и Прокуратура

Съдът отмени 2 отказа на Община Стамболийски за обществена информация

Стамболийски
Стамболийски

Ваня ДРАГАНОВА

Пловдивският административен съд отмени 2 отказа на Община Стамболийски да предостави обществена информация – един мълчалив и един по същество. Във втория случай секретарят на общината е отговорил, че предоставя исканата със заявлението информация, но това на практика не се е случило. Автор на заявлението е кандидатът за кмет на общината от партия „Възраждане“ Стоян Таслаков, който е искал да получи копие от договорите на отдаването под наем на няколко билборда в общината за местните избори през м. г.

„Във връзка с вашето заявление за достъп до обществена информация, както и във връзка с участието ви в местни избори 2019 г., знаете, че цялата информация е общодостъпна и публична. Всеки един документ се съдържа в интернет страницата на Общинската избирателна комисия“, отговарят от Община Стамболийски. Съдът намира това препращане към сайта на ОИК за неоснователно, защото интернет адресът на комисията дори не е цитиран, а и Таслаков е искал информацията на хартиен носител. „Крайният резултат от така констатираните нарушения на закона в случая е, че искането на Таслаков за предоставяне на достъп до търсената от него обществена информация е останало неудовлетворено“, се казва в мотивите, с които Административният съд  отменя решението на общината и я задължава да разгледа случая отново.

Таслаков е подател и на другото заявление и с него той иска информация за проектите за бетониране и как е бил избран изпълнителят. От Община Стамболийски му отговарят, че цялата информация е публикувана на сайта на администрацията.  „По същество и във връзка с подаденото от Стоян Таслаков  заявление до кмета на Община Стамболийски се е формирал мълчалив отказ, който следва да се отмени“, коментира ситуацията съдът  и постановява, че и това искане трябва да се разгледа повторно.

Двете решения са окончателни и не подлежат на обжалване.

ПловдивПрес също потърси по реда на Закона за достъп до обществената информация данни за сключените граждански договори в Община Стамболийски от началото на настоящия мандат. Отговор в законовия срок няма и медията ни също ще се обърне към съда. /ПловдивПрес

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...