Quantcast
Новини Пловдив » България » На каква помощ ще разчитат бизнесът и родителите по време на локдауна
Бизнес България Важно

На каква помощ ще разчитат бизнесът и родителите по време на локдауна

Деница Сачева
Деница Сачева

През следващите три седмици правителството продължава всички вече въведени мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите и въвежда няколко нови опции. Това , съобщи социалният министър Деница Сачева. Продължават мерките 60/40, 80/20, както и Патронажната грижа за карантинираните.

За родителите, които ще трябва да гледат децата си заради затварянето на училища, детски градини и ясли има нова помощ с променени критерии за достъп. Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу Covid-19.

За получаването ѝ има доходен критерий – до 150 на сто от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева. Определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу Covid-19.

Заявленията ще се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150 на сто от минималната заплата – 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева. Хората могат да видят условията на сайта на Агенцията за социално подпомагане АСП.

Агенцията по заетостта е готова със схема за детегледачки, по която родителите в заетост ще могат да кандидатстват за детегледачки.

Днес на заседанието на Министерския съвет е приета новата мярка за затворените по време на локдауна бизнеси. По тази мярка работещите, осигурени на осемчасов работен ден, ще разчитат на 24 лева на ден. Още в петък, когато излезе в Държавен вестник постановлението, ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта всички условия и документи, като за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник.

Тя ще се изплаща директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците, а работниците ще трябва да са в неплатен отпуск. Трябва да се предоставят и банковите им сметки, така че Агенцията по заетостта директно да превежда тези средства на тях.

За тази мярка правителството отпусна в сряда 50 милиона лева за 50 000 души.
Общо антикризисните мерки засягат 356 000 души. Обезпечаването на всички мерки ще струва между 350 и 400 милиона лева.

До момента са изплатени 59 081 възнаграждения от по 1000 лева на медицински специалисти на първа линия, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински специалисти. Ще бъде продължена подкрепата за общопрактикуващите лекари, така че със средствата, които приехме на предпоследния МС, увеличението на средствата за лекари става 240 милиона вече, каза министър Сачева и допълни, че с тези средства ще се достигне до 80 000 възнаграждения, които ще бъдат в 170 лечебни заведения.

За да върви икономиката, трябва да имаме здрави хора. Сектор търговия остава изцяло отворен. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Гарантираме доставките, производството и промишлеността, с изключение работата на моловете. Работим с МТСП за изплащане компенсации на затворените бизнеси. Мерките ще се подпомогнат и от НАП. Работим по отпускане на 156 млн. лева наличен ресурс от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ в подкрепа на бизнеса, който няма да работи тези три седмици, уточни министърът.

За Българска банка за развитие дойде нотификация от ЕК, от днес анексираме нашите договори с банките партньори и разрешаваме дейността на банката за подпомагане на бизнеса.

Облекчени кредити ще получават всички малки и средни и големи предприятия при различни условия, уточни още Борисов.

Мерките ще бъдат подпомогнати и от НАП, за да получим по-бърз ефект. Фирмите ще могат да получат и облекчени кредити чрез банките, партньори на ББР – до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. – за големите. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори. Единият от тях е фиксираните разходи, но процентът от оборота, който са загубили през трите седмици, също е важен“, обясни той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...