Quantcast
Новини Пловдив » България » Депутатите приеха окончателно бюджет 2021
България Важно Политика

Депутатите приеха окончателно бюджет 2021

В парламента обсъждат оставката на Цвета Караянчева
Народното събрание

Парламентът одобри окончателно държавния бюджет за следващата година. Това се случи при спокоен тон в пленарната зала, предаде Нова. От ГЕРБ решиха да не защитават текстовете от парламентарната трибуна. Тази задача се падна на финансовия министър след гласуването.

„Благодаря ви за конструктивния дебат по бюджет 2021 година. Трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притеснението на хората за здравето им, за здравето на техните близки, за работата им, за доходите, за социалната сигурност. Този бюджет не обслужва партийни интереси, а е изцяло в интерес на държавата”. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Кирил Ананиев.

През 2021 г. в държавния бюджет са заложени 47,6 млрд. лв. приходи и 52,5 млрд. лв. разходи – разликата е от почти 5 млрд. лв. Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 млрд. лв.

От следващата година минималната работна заплата се повишава с 40 лв. – от 610 на 650 лв. Депутатите разписаха още предвиденото увеличение на учителските заплати със 17 на сто, а за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 – с 30%.

Държавните служители, чиито заплати идват от бюджета, също ще повишат месечните си доходи, но с 10 на сто. Същото увеличение беше предвидено и за работещите в системата на МВР, но с протести полицаи и пожарникари поискаха то да бъде 30%. Аргументът им е, че те също са на първа линия в борбата с пандемията. В крайна сметка парламентарното мнозинството одобри повишаване на заплатите на униформените с 15 на сто.

Дискусиите по бюджета очаквано минаха под знака на новите ограничителни мерки. Според опозицията може да се наложи разчетът да бъде коригиран още през декември, тъй като никъде не са предвидени новите компенсации, обявени от управляващите.

Парламентът гласува и запазването на подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. В бюджета е предвидена месечна помощ в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв.

Семействата, чиито доход достига до 510 лв., също ще получават помощи, но в размер на 80%. Нов момент са и предвидените данъчни облекчения за отглеждане на деца от догодина. Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете 250 лв. за първо, 600 лв. – за второ и 300 лв. – за трето.

През 2021 г. партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лв. на получен действителен глас. Размерът на субсидията бе гласуван анблок с други текстове, без дебат в пленарната сала. От ВОЛЯ имаха предложение размерът да стане 0 лв., с което на практика партиите да не получават публично финансиране, но то не срещна одобрението на мнозинството.

Още

Партийната субсидия остава 8 лв. на глас

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...